Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kraj a obce budou proti letišti Vodochody postupovat společně

Kraj a obce budou proti letišti Vodochody postupovat společně

Středočeský kraj a obce protestující proti rozšíření letiště ve Vodochodech vytvoří šestičlennou pracovní skupinu, která posoudí možnosti, jak by se dalo rozšíření letiště zabránit. V pracovní skupině budou čtyři zástupci obcí a dva zástupci kraje. Závěry chce představit do konce roku. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD) po setkání vedení kraje a starosty obcí z okolí letiště.

Ministerstvo životního prostředí na konci října v rámci řízení EIA souhlasilo s rozšířením letiště ve Vodochodech, které leží na sever od Prahy. Vymínilo si však 124 podmínek, které jsou nezbytné pro zachování životního prostředí a ochrany obyvatel před hlukem. Proti vzniku letiště bojují občanské iniciativy a nesouhlasí s tím ani Středočeský kraj. "Protestujeme proti tomu rozšíření letiště a megalomanskému záměru investora," uvedl zástupce iniciativ Petr Utěkal.

Zhruba 20 obcí sdružených do iniciativy Stop Letišti Vodochody chce podat návrh na zrušení kladného stanoviska dopadu plánovaného rozšíření letiště na životní prostředí (EIA). Obce se také chtějí obrátit na Evropskou komisi se stížností na řízení EIA. V návrhu o zrušení dokumentace chtějí argumentovat tím, že resort ani zpracovatel posudku nevypořádali jejich připomínky. Iniciativa se chce dál účastnit územního a stavebního řízení, kterými ještě musí vznik letiště projít. V dalších krocích by případně zvažovala i žalobu.

Nově vytvořená pracovní skupina má podle Semeráda právě posoudit všechny tyto možnosti a vytvořit plán dalšího postupu. "Úkolem pracovní skupiny je posoudit, zda můžeme vyhovět požadavkům jednotlivých obcí a zda nenarazíme na platnou legislativu," uvedl Semerád.

MŽP v podmínkách, které musí investor rozšíření letiště splnit, uvedlo například dostavění přivaděče na dálnici D8, omezení počtu startů a přistání letadel nebo rozměry strojů, které bude moci vodochodské letiště přijímat. Za rok podle úřadu může letiště odbavit 35.000 startů a přistání, což je zhruba čtvrtina objemu odbavených strojů na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Aero koupila od státu na začátku roku 2007 za tři miliardy korun. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Fungovat by začalo nejdříve v roce 2016.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů