Středa, 24. dubna 2024

Účelový systém zateplení na zateplení

 Účelový systém zateplení na zateplení

Řešíte staré zateplení? Rekonstruujete objekt s "málo účinným" zateplovacím systémem? Potřebujete přidat další izolant, respektive "jen" dokotvit nestabilní zateplení? Nebo potřebujete zateplit dům s problematickým podkladem? Zajímavé řešení v tomto směru přináší firma Stomix v podání nového systému STX.THERM SANA.

Produkt, který se na českém trhu objevil tento rok, je určen pro sanaci a dodatečné "zdvojení" zateplení s izolantem EPS a zvýšení tepelně izolačních vlastností dříve aplikovaného zateplovacího systému. Při rekonstrukci starších objektů tak již není třeba odstraňovat nedostatečně účinný nebo poškozený zateplovací systém! Společně s injektovaným systémem kotvení Spiral Anksys pak uvedený speciální zateplovací systém představuje jediné certifikované a dlouhodobé řešení v rámci zdvojování a sanace problematického zateplení s narušenou stabilitou. K vlastní certifikaci došlo 24. 9. 2013.

Jedná se o velmi ekonomické řešení

Jak je patrné z předchozího odstavce, nespornou výhodou je možnost ponechání původního zateplení. Tím se eliminují vysoké náklady spojené s demontáží nestabilních a problematických zateplení. Daný postup reprezentuje přínos nejen ekonomický, ale i ekologický, neboť původní zateplení není potřeba odstraňovat a řešit jeho uložení. Investor bude platit jen za dodatečné zateplení a nebude muset platit za nahrazení toho původního zateplení a za jeho deponování na skládce.

Podle výrobce nový systém pro "zdvojování" zateplení poskytuje ještě další výhody. Kromě stabilizace uvolněných zateplovacích systémů bez nutnosti jejich demontáže jde o odstranění současných tepelných mostů, respektive omezení bodového prostupu tepla. Důležité rovněž je splnění současných požadavků na energetický audit při zhodnocení stavby, podle hloubky osazení kotvy lze zase dosáhnout hodnot prostupu tepla 0,002-0,0005 W/K. Výrobce dále upozorňuje na ověřenou odolnost vůči dynamickému zatížení sání větrem dle ETAG 004 a 014 (uplift test), potažmo odzkoušení univerzálního systému kotvení na smykové a kombinované zatížení dle ETAG 020. (ETAG: jednotná evropská směrnice určující řídicí pokyny pro technické schválení konkrétní skupiny výrobků.)

Z hlediska provozního využití pomocí systému STX.THERM SANA lze vyzdvihnout možnost sanace nestabilních zateplovacích systémů i na podkladech s méně soudržným povrchem bez náročných oprav podkladu. Výborné výsledky v případě dutých a pórovitých podkladů (duté cihly, pěnobeton, Heraklit...), kde univerzální kotvy Spiral Anksys vykazují vyšší parametry než mechanické kotvení. V neposlední řadě zaujme i nenáročná a levná diagnostika, respektive jednoduchá aplikace a provádění.

Několik technických ukazatelů

Certifikační orgány v ČR i SR ověřily vhodnost použití systému STX.THERM SANA jako vhodnou technologii na sanaci a zdvojování nestabilních ETICS (External Thermal Insulation Composite Systems - vnější tepelně izolační kompozitní systém).

Odolnost vůči dynamickému zatížení větrem je u dodávaného systému až 3× vyšší, než požaduje česká norma při nejnepříznivějších výpočtových podmínkách. Produkt můžete použít i na nerovné podklady (s nerovností max. 20 mm/1 m), potažmo aplikovat i na zateplení jiných výrobců.

Univerzální kotvy jsou dimenzované a odolné i vůči smykovému zatížení. Princip technologie spočívá v jednoduché aplikaci, při níž dochází k propěnění kotvy Spiral Anksys expanzní výplňovou hmotou Spiral Anksys Foam. Tento postup spojuje do jediné operace kotvení i lepení izolantu a to vše bez vzniku tepelných mostů či kondenzačních zón. Díky tomu se plocha standardního lepení izolantu snižuje na hodnotu 20 %.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů