Úterý, 19. března 2024

Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie 2014

Prioritou programu je osvěta a vzdělávání laické i odborné veřejnosti...

Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie 2014

VLÁDA VE STŘEDU 20. LISTOPADU 2013 SCHVÁLILA STÁTNÍ PROGRAM NA PODPORU ÚSPOR ENERGIE A VYUŽITÍ OBNOVITELNÝCH A DRUHOTNÝCH ZDROJŮ ENERGIE 2014. CÍLEM PROGRAMU JE PODNÍTIT ZÁJEM O ÚSPORY ENERGIE A VYUŽITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE. MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU JE JEDINÝM RESORTEM, KTERÝ DODRŽUJE PŮVODNÍ ZÁMĚR VLÁDY A SYSTEMATICKY PODPORUJE ÚSPORY ENERGIE.

Program je zřízen na základě ustanovení § 5 tohoto zákona a je také jedním z nástrojů pro zajištění mezinárodních závazků, zejména snížení podílu spotřeby energie na HDP o 1 % ročně (podle směrnice č. 2006/32/ES), zvýšení podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů na 20 % a snížení spotřeby energie o 20 % v roce 2020 (podle Strategie Evropa 2020). V letošním roce byl navíc přijat národní cíl úspory 47,84 PJ na konečné spotřebě energie do roku 2020.

"Prioritou programu je osvěta a vzdělávání laické i odborné veřejnosti, pomoc statutárním městům a krajům se zaváděním energetického managementu a podpora malých investičních akcí s přímými úsporami energie zejména pro města a obce, ale též pro menší podnikatelské projekty," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. V porovnání s operačními programy nemá program EFEKT významný rozpočet, pro rok 2014 bylo vyhrazeno 30 mil. Kč, ale i přesto hraje nezastupitelnou roli zejména v oblastech, které nelze financovat ze strukturálních fondů EU. "Nespornou výhodou tohoto programu je nižší administrativní náročnost pro žadatele v porovnání s Operačními programy a podpora poskytovaná ex ante, tedy před realizací projektu, která usnadňuje provedení náročnějších úsporných opatření také pro drobné podnikatele a malé obce," konstatoval ministr.

Velkou důležitost klade MPO podpoře projektů zavádění energetického managementu, kde došlo k rozšíření kategorie žadatelů i pro města nad 20 000 obyvatel, dále podpora energeticky úsporných projektů řešených metodou EPC (Energy Performance Contracting). I nadále EFEKT zůstává jediným dotačním titulem, z něhož je možno čerpat dotace na revitalizaci veřejného osvětlení.

Projekty je možné přihlásit do 28. února 2014. Výjimkou jsou žádosti o dotaci na Energetická konzultační a informační střediska (EKIS), které je potřeba připravit ještě do konce letošního roku. Všechny informace, včetně potřebných formulářů a přesného návodu k podání projektů jsou dostupné na webové adrese MPO a na portálu mpo-efekt.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů