Pátek, 29. března 2024

Radon u Mydlovar ohrožuje zdraví!

Radon u Mydlovar ohrožuje zdraví!

Radon, který se uvolňuje do vzduchu, a radionuklidy v prachu mohou ohrožovat místní obyvatele, kteří se pohybují v okolí skládky a odkaliště po zpracování uranu u obce Mydlovary, vzdálené 20 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. Tato oblast je přitom běžně využívána ke sportu a rekreaci lidí, kteří zde žijí. V souvislosti s podzimní botanickou vycházkou do širšího okolí Zlivi, Olešníka a Mydlovar před problémem varovalo jihočeské občasnské sdružení Za bezpečný Temelín.

"Lituji pravidelné a nepoučené rekreační běžce za zdravím z Olešníku , že neví nic o radionuklidech ve zdejším prachu a o uvolňovaném radonu, který pravidelně dýchají, jinak by určitě změnili své běžecké trasy a návyky," prohlásil přímo na místě předsedající sdružení Alois Pavličko. "Osvětě a hlavně dofinancování rekultivace této staré zátěže, včetně té spontánní biologické, bychom opět měli věnovat mimořádnou pozornost a také pro ni urychlit čerpání evropských financí," zdůraznil.

Občanské sdružení se zabývá prioritně bezpečností JE Temelín. "V souvislosti s chystanou novou energetickou koncepcí si ovšem nutně musíme klást otázky ohledně dalších vazeb a širších souvislostí," řekl Pavličko. Podle jeho slov je nezodpovědné řešit například dostavby jaderných elektráren a zvýšení podílu elektřiny z jádra bez toho, že nebudeme znát odpovědi na likvidaci jaderného odpadu (hlubinné úložiště, přenosová soustava), nebo na získávání paliva (těžba, zpracování a následná likvidace kalů) - tedy významných zásahů do krajiny a života obyvatel - není únosné, ani možné. Česká republika a odpovědné orgány to však přesto činí, varuje sdružení Za bezpečný Temelín.

Sdružení dlouhodobě upozorňuje na krátkozrakost a nekomplexnost řešení v případě hlubinných úložišť (konkrétně Boletice - Chlum) a ekologických zátěží. Pro stávající JE zastáváme jednoduchý postoj: u koho nakoupím palivo, ten jej také odveze a zajistí recyklaci nebo další likvidaci. Tímto by přirozeně odpadla nutnost vlastní těžby uranu i nutnosti existence hlubinných úložišť.
"Setkáváme se s apriori odmítáním tohoto přístupu, zdůvodněného argumenty, že radioaktivní odpad uložit nám ukládá zákon," upozorňuje Alois Pavličko a dodává, že už na první pohled jde o další černou díru vysávající finanční prostředky a skrytě zdražující dotovanou energii. Podle něj je nutné zabývat se tímto problémem i legislativně, případně po uchazečích tendru na výstavbu nových bloků požadovat zajištění i řešení tohoto typu při následném provozu. Ve finále můžeme podle Pavlička ušetřit i miliardy korun.

Některé rostliny v sobě dokáží kumulovat určité látky, včetně radionuklidů. Tato schopnost je označována jako fytoremediace. Radioaktivní selen například kumulují trávy, mezi které patří ječmen hřívnatý (Hordeum jubatum) pocházející ze severní Ameriky nebo již tak jedovatá mrkvovitá rostlina bolehlav plamatý (Conium maculatum), který ve zdejší lokalitě dosahující ohromných rozměrů.

Autor: Alois Pavličko
www.bezpecnytemelin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů