Čtvrtek, 28. března 2024

Bohumín v příštím roce sníží ceny za odvoz odpadu

Bohumín v příštím roce sníží ceny za odvoz odpadu

V Bohumíně na Karvinsku v příštím roce zlevní odvoz odpadu. Důvodem je nejen lepší efektivita třídění, ale i vyšší tržby z prodeje vytříděných komodit, jako jsou plasty, sklo či papír, řekl ČTK místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

Letos se ve městě vytřídilo o zhruba 40 tun odpadů více než ve stejném období loni. Tržby z prodeje vytříděného odpadu vzrostly přibližně o 200.000 korun na zhruba 1,2 milionu korun. "Umožnilo to systém celkově zlevnit. Náš systém je celkově vyrovnaný, nedotujeme z městského rozpočtu odpadové hospodářství," uvedl Macura. Ročně stojí ve městě nakládání s odpady téměř 16 milionů korun, obyvatelé zaplatí ročně za odpad přes 13 milionů korun, další zhruba tři miliony korun získalo letos město právě jako odměnu za separaci odpadu.

V Bohumíně funguje odlišný způsob platby za odvoz odpadů než v okolních městech. Poplatek se neplatí za osobu, ale za vývoz odpadových nádob. Poslední dva roky ceny za odvoz odpadu stagnovaly, a to i přes zvyšující se sazbu DPH, v příštím roce klesnou. Obyvatelům rodinných domů se cena sníží o deset procent, lidem na sídlištích o pět procent.

"V létě jsme provedli v areálu technických služeb zajímavý experiment. Svezli jsme běžné popelnice od domkařů i sídlištní kontejnery na separační linku, abychom zjistili, jak lidé třídí. A výsledek prokázal, že obyvatelé rodinných domů třídí odpad mnohem zodpovědněji než lidé na sídlištích," řekl Macura. Město se proto podle něj rozhodlo, že více sníží ceny těm, kdo lépe třídí.

Z průzkumu vyplynulo, že v popelnicích z městských částí se našla jen čtyři procenta plastů, skla či nápojových kartonů, zato na sídlištích komodity, které se dají vytřídit a výhodně zpeněžit, zabíraly celých 20 procent kapacity kontejnerů. V Bohumíně se ročně vytřídí až 758 tun odpadu.

Letos lidé v rodinných domech zaplatili za vývoz popelnice o objemu 110 litrů s vývozem co dva týdny 1560 korun za rok, v příštím roce to bude 1404 korun. Na sídlištích se pak například za kontejner o objemu 1100 litrů s vývozem jednou týdně platilo ročně 16.796 korun, nyní to bude 15.964 korun. Cena se rozpočítává mezi domácnosti v bytových domech. I v příštím roce bude ve městě fungovat systém slev pro osamělé lidi v rodinných domech. Pokud v domku žije pouze jeden člověk, bude mít i nadále nárok na slevu 600 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů