Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Britský hudebník Paul McCartney požádal ruského prezidenta, aby propustil zadržované členy Greenpeace obviněné z pirátství. V dopise datovaném 14. října žádá Vladimira Putina, aby umožnil opětovné shledání 28 aktivistů a dvou novinářů s jejich rodinami. Podle něj byl protest Greenpeace v Arktidě poklidný a nebyl motivován protiruskými náladami.

12,5 procenta obyvatel Číny ve věku vhodném pro rození dětí je neplodných. Uvedl to americký server Huffington Post. Lékaři se domnívají, že na vině je vysoký stupeň znečištění vzduchu a vody, který může souviset se sníženou plodností u mužů. Přesné dopady, stejně jako rozsah možného vlivu na ženskou plodnost, ale nejsou zatím známy. V posledních letech se stav čínského ovzduší neustále zhoršuje. Dosavadní iniciativy vlády, včetně snahy snížit používání fosilních paliv či omezit počet vozidel na silnicích, žádné podstatnější výsledky nepřinesly.

Na konci října si Recep Tayyip Erdogan užíval pozornosti, když byl slavnostně otevřen tunel pod Bosporským průlivem spojující evropskou a asijskou část Istanbulu.
Marmaray není zdaleka jediným megalomanským Erdoganovým projektem. Kromě toho už probíhá stavba třetího mostu přes Bospor a Erdogan sní také o výstavbě nového mezinárodního letiště či paralelního splavného kanálu z Černého do Středozemního moře, který by ulehčil od stovek lodí přetíženému Bosporu. Dopady plánů na životní prostředí by byly podle ekologických studií katastrofální.
Způsob, jakým své záměry šéf vlády prosazuje, jsou další ukázkou jeho autoritářství. Diskuse s ochránci přírody či opozicí jsou vyloučeny. Stejně tak premiér ignoruje odpor veřejnosti k bezprecedentnímu kácení lesů na severu Istanbulu, které tvoří zelené "plíce" čtrnáctimilionového města dušeného překotným rozvojem.

22. listopadu (ČTK) - Několik nádob s varovným symbolem radioaktivity zkoumali dnes hasiči v Rynolticích na Liberecku. Nenaměřili sice žádné nebezpečné záření, případem se přesto budou zabývat odborníci ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Za úřad to dnes ČTK potvrdil Čestmír Berčík.
"Zatím nelze říci, jakým způsobem ho budeme řešit. Nechceme situaci podcenit, ale zřejmě nejde o nic vážného. Nádoby tam ležely delší dobu," uvedl Berčík.
Nádoby s varovným symbolem se nacházejí v areálu, kde sídlí několik firem. Hasiči tam vyrazili krátce po 11:00. "Vytyčili nebezpečnou zónu a svou průzkumnou skupinu vybavili speciálními obleky a přístroji na měření radioaktivity," popsala zásah krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. I když nenaměřili, na místě zůstanou i s protiplynovým a chemickým kontejnerem do příjezdu odborníků ze státního úřadu.

I firmy podnikající v odpadovém hospodářství chtějí komunikovat se svými zákazníky. Odpadová společnost van Gansewinkel, která zaměstnává 300 lidí, představila své nové webové stránky, jež přinášejí informace nejen o firmě, ale také novinky a zprávy ze světa odpadového hospodářství. Stránky vytvořilo grafické studio Davida Geče a agentura Genius Media. Ta společnosti zajišťuje také PR služby a vydávání tištěných interních novin a elektronického newsletteru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů