Čtvrtek, 28. března 2024

Sektorový seminář pro oblast vodního hospodářství

Sektorový seminář pro oblast vodního hospodářství

Sektor vodohospodářství: Bilaterální obchod může přinést spolupráci i na třetích trzích


seminar_3.jpgBrusel, 21. listopadu 2013: Vnější a rozvojová pomoc Evropské unie v oblasti vodohospodářství nabízí mnoho příležitostí pro české firmy realizovat projekty ve třetích zemích. Řada projektů se neobejde bez spolupráce evropských firem v konsorciích, které jsou za účelem přípravy tendru sestavovány. Konsorcium v tendru je založeno na dobré znalosti partnerů a vzájemné důvěře. Konsorcia vznikají na základě řady setkání a výměny informací. Jednou z příležitostí pro navázání takových kontaktů bylo listopadové setkání českých a belgických firem z oblasti vodohospodářství, které v Bruselu iniciovalo v předvečer tzv. sektorového semináře velvyslanectví České republiky v Belgii ve spolupráci se zastoupením MPO v Belgii a CEBRE - Českou podnikatelskou reprezentací při EU. "Domnívám se, že je třeba využít přítomnosti specializovaných firem v Bruselu a umožnit jim navázat kontakty s belgickými partnery, které mohou přinést plody jak v bilaterálním obchodu, tak možná i ve spolupráci na třetích trzích", řekl velvyslanec ČR v Belgii Ivo Šrámek.

Pro lepší znalost českého trhu poskytlo velvyslanectví belgickým firmám seznam všech českých vodohospodářských firem, příručku o vodohospodářství v ČR se základními informacemi o oboru a Modrou knihu ČR, kterou by si měla projít každá zahraniční firma, která zamýšlí s ČR spolupracovat v oboru vody.

Den po bilaterálním setkání se uskutečnil sektorový seminář zaměřený na odvětví vody v oblasti vnější a rozvojové pomoci EU. Sektorové semináře se konají již od devadesátých let na dané téma (voda, energie, zemědělství atp.) každých šest měsíců a organizují je Stálá zastoupení členských států při EU. Letošními organizátory byly v hlavní roli Zastoupení ČR při EU, CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU, Zastoupení MPO ČR v Bruselu a Zastoupení Velké Británie při EU.

Semináře se zúčastnilo celkem 120 firem z Evropské unie, z toho devět zástupců z České republiky. Během dopoledního zasedání představili zástupci Evropské komise, Evropské investiční banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj nové příležitosti vnější pomoci EU v oblasti vody v období 2014-2020. Zaměřili se na jednotlivá teritoria a různé druhy disponibilních podpůrných nástrojů. "V rámci současného programovacího období 2007-2013 bylo na oblast vody - klíčového sektoru v osmadvaceti zemích EU - vyčleněno více než EUR2.2 miliard. Projekty v oblasti vody jsou realizovány ve více než šedesáti zemích světa", zdůraznil význam tohoto sektoru Roberto Ridolfi z Evropské komise. V novém období bude tato oblast podpořena prostřednictvím tzv. národních indikativních programů (National Indicative Programmes), regionálních indikativních programů (Regional Indicative Programmes), tematických programů a tzv. blendingových instrumentů, díky kterým se část grantových prostředků pro rozvojovou pomoc využije na získání ještě větších finančních částek prostřednictvím půjček. Důležitou roli by také měla sehrát spolupráce v rámci PPP projektů. Podpora EU v oblasti vody by se měla zaměřit na následující regiony: Střední Asie, povodí Nilu, Mekong a Blízký Východ.

V odpoledních hodinách semináře měly firmy, ať již v roli konzultantů, kontraktorů či subdodavatelů, příležitost navázat kontakty během tzv. B2B setkání, jejichž vznik podpořila jednotlivá Zastoupení členských zemí při EU v roli spolupořadatelů akce. Firmy se zaměřily na navázání kontaktů pro sestavení konsorcií, spolupráci v programech vnější pomoci EU, ale i v rámci EU.

Tisková zpráva ke stažení zde dokument ve formátu pdf

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů