Pátek, 26. dubna 2024

Británie slaví páté narozeniny úspěšného antifosilního zákona, prospěl by i naší ekonomice

Británie slaví páté narozeniny úspěšného antifosilního zákona, prospěl by i naší ekonomice

Zítra oslaví Británie pět let od dne, kdy byl přijat zákon stanovující závazné tempo snižování závislosti na fosilních palivech. Vláda i opoziční strany, Svaz britského průmyslu i odbory a humanitární i ekologické organizace se tenkrát společně rozhodly, že britská ekonomika bude směřovat k inovacím a energetické efektivitě [1]. A královsky se to vyplatilo.

Česko řeší podobné problémy a zároveň má unikátní šanci. Ekonomice se příliš nedaří a energií plýtváme ještě více než Británie před pěti lety. Vznikající koalice se však může shodnout, že zákon podobný britskému prosadí.

Britská legislativa stanovuje, že země sníží fosilní závislost o 80 % do roku 2050, a to postupně, rok po roku, krok po kroku. Neprotěžuje žádné konkrétní technologie, ale každá vláda má povinnost přijmout plán konkrétních opatření pro snížení spotřeby fosilních paliv. Plnění zákona, účinnost a hospodářskou únosnost opatření monitoruje malá nezávislá instituce složená z předních ekonomů a vědců a zaměstnávající asi 30 expertů. Vládu pak kontroluje i parlament.

Avšak vznikající koalice stále váhá. ČSSD již takovou legislativu slíbila ve volebním programu. Také strany směřující do opozice - zejména TOP 09 - jasně deklarovaly, že zákon podporují a chtějí na jeho přípravě s koalicí spolupracovat [2]. ANO zatím pouze vzkázalo, že podporu fosilního zákona zvažuje.

Obavy z negativního vlivu zákona na průmysl jsou zbytečné, jeho vliv na ekonomiku je právě opačný. Britský průmysl se již rok před přijetím zákona dožadoval: "Podniky urgentně potřebují věrohodný rámec, který jim umožní propracovat se k nízkouhlíkové ekonomice, a jsme přesvědčeni, že [v té době pouze navrhovaný] zákon to může zajistit."

A trefil se do černého. Nyní - kdy se slaví pětileté výročí klíčového zákona - chrlí Svaz britského průmyslu příklady úspěšných podniků z oblasti strojírenství, stavebnictví, ale také ocelářství a výroby automobilů, které ze zákona profitují [3].

Také odbory ostře kritizující současnou britskou vládu podporují nastavený směr: "Se správnými zákony a správnou vizí může být nová ekonomika zelenější a spravedlivější s důrazem na kvalitní pracovní místa," řekla před měsícem šéfka britských odborů Frances O'Grady.

Radují se i rodiny. Podle britského statistického úřadu došlo za pět let ke snížení spotřeby energie - a tedy i účtů - anglických a waleských domácností o celou čtvrtinu [4].

Česká ekonomika na každou vyrobenou korunu hrubého domácího produktu spotřebuje páté největší množství energie - a potažmo uhlí, ropy, plynu či uranu - ze všech států EU. Máme proto ohromné příležitosti k energetické efektivitě: 60 % tepla spotřebovaného v českých domech a 25 % energie v českém průmyslu se dá ušetřit již současnými technologiemi [5]. To je dvojnásobek tepla, které by dodávalo rozšíření uhelných dolů na Mostecku za limity těžby a elektřina, kterou dodávají čtyři největší české uhelné elektrárny.

Hnutí DUHA připravilo první verzi zákona k omezení závislosti na fosilních palivech spolu s právníky ze společnosti Frank Bold. Legislativa udá směr a budoucí vlády naváží praktickými opatřeními: pomohou rodinám zateplovat domy či vyměnit staré kotle, vylepší recyklaci odpadků, budou podporovat inovace v českém průmyslu či investovat do rychlé a pohodlné moderní veřejné dopravy [6].

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"V Británii vládnou jiní politici než před pěti lety. Ale mohou slavit společně s opozicí, průmyslníky, odboráři, ekology i občany páté narozeniny přelomového fosilního zákona. Celá společnost se tehdy shodla na tom, jak se bude země zbavovat závislosti uhlí, ropě a plynu. Stát vytvořil čitelné prostředí, v němž se dají plánovat investice."

"Také britské domácnosti se mohou připojit k oslavám pátých narozenin antifosilního zákona. Výrazně přispěl k tomu, že se spotřeba energie - tedy i rodinné účty - v Anglii a Walesu smrskly o celou čtvrtinu."

"U nás se zatím vede debata nad státní energetickou koncepcí, ignorující super-perspektivní oblast energetické efektivity i závislost na stále dražších a špinavých fosilních palivech. Vznikající vláda to musí rychle změnit a prvním dobrým krokem je včlenit zákon podle britského vzoru do koaliční smlouvy."


Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energie, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů