Čtvrtek, 25. dubna 2024

Děti v Duchcově se učily třídit elektroodpad

Děti v Duchcově se učily třídit elektroodpad

Školáci z duchcovských škol se zúčastnily soutěže "Elektroodpad... a co na to naše děti", kterou pořádal Dům dětí a mládeže Sluníčko za finanční podpory z Fondu ASEKOL. Cílem bylo děti vzdělávat v oblasti třídění a recyklace starých elektrospotřebičů. Vítězem klání se stal tým ze Základní školy Antonína Sochora.

Týmy dětí složené ze žáků základních a středních škol z Duchcova soutěžily v několika kolech. Vyvrcholení přišlo minulý týden, kdy se v kině Lípa konalo finále soutěže. Pětičlenná družstva musela řešit testové otázky, připravit prezentaci na téma "kdybych byl ministrem", sehrát scénku z vybraného tématu, představit svého vytvořeného robota z elektroodpadu a posledním úkolem bylo vyrobit květinu z PET lahví a izolepy. Formou hry se tak děti seznámily s přínosem třídění nejen obalových materiálů, ale zejména vysloužilých elektrospotřebičů.

"Po celou dobu panovala v kině soutěživá a bouřlivá atmosféra. Všichni diváci povzbuzovali a podporovali své týmy hlasitým skandováním. Mezi jednotlivými disciplínami proběhla i pěvecká, hudební a taneční vystoupení," popsal soutěžní klání Pavel Nos z DDM Sluníčko. Vítězem se nakonec stala ZŠ Antonína Sochora, členové jejího týmu získali věcné ceny. Na druhém a třetím místě se umístily týmy Gymnázia a střední průmyslové školy Duchcov a ZŠ Jaroslava Pešaty.

Celá soutěž proběhla díky dotaci z Fondu ASEKOL, který založila nezisková organizace ASEKOL zabývající se právě zpětným odběrem elektroodpadu. "V letošním ročníku fond rozdělil 2 miliony korun mezi 49 projektů zaměřených na sběr a recyklaci elektra. Jsme rádi, že můžeme podpořit i zábavné soutěže s osvětovým charakterem, jako byla právě ta v Duchcově. Je to vhodný doplněk k dlouhodobému školnímu vzdělávacímu projektu Recyklohraní," uvedla Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů