Pátek, 29. března 2024

Symbolická adopce břehulí jako originální vánoční dárek

Symbolická adopce břehulí jako originální vánoční dárek

Hledáte netradiční vánoční dárek? Udělejte ze svých blízkých adoptivní rodiče ohrožených břehulí. Projekt symbolických břehulích adopcí realizuje již třetím rokem sdružení Calla.

Cílem projektu "Adoptujte břehuli!" je zajistit péči o hnízdiště ohrožených břehulí říčních v Jihočeském kraji. Calla se o kolonie břehulí stará úspěšně již mnoho let. Díky našemu úsilí a spolupráci dalších jednotlivců i organizací se v posledních letech podařilo zastavit prudký pokles břehulí populace v jižních Čechách. Údržba hnízdních stěn břehulí není technicky ani finančně náročná, zato se však musí provádět opakovaně. Tento ptačí druh je dnes již zcela závislý na vhodné péči o hnízdní stěny v aktivních i opuštěných pískovnách.

"Protože granty využitelné na pravidelnou péči o lokality ohrožených druhů jsou omezené, rozhodli jsme se před třemi lety oslovit širokou veřejnost se žádostí o podporu formou symbolické adopce břehulí. Všichni dárci dostávají certifikát adoptivních rodičů a Calla je informuje o využití daru a úspěšnosti hnízdění adoptovaných břehulí," říká Jiří Řehounek, který v Calle aktivity na pomoc břehulím koordinuje.

Letos Calla v jižních Čechách upravila hnízdní stěny v pískovnách Lžín na Soběslavsku a Záblatí na Třeboňsku. Na obou místech došlo oproti loňskému roku ke zvýšení počtu břehulí. Konkrétně ve Lžíně jsme napočítali 238 a v Záblatí 154 hnízdních nor. Potěšující je také nárůst počtu nor v pískovně Třebeč, konkrétně na číslo 150. Zdejší upravená hnízdní stěna vydržela v dobrém stavu už druhým rokem a nebylo třeba ji obnovovat. Rok 2013 byl v jižních Čechách neobvykle úspěšný, co se týče počtu břehulí. Na řadě lokalit počet hnízdních nor převýšil naše očekávání. Problematická však byla hnízdní sezóna vzhledem k počtu vyvedených mláďat.

"Břehule se v letošním roce musely vyrovnat s neobvykle chladným a deštivým jarem. Následkem nepříznivého počasí docházelo k sesuvům hnízdních stěn, což ptáky nutilo k náhradním snůškám vajec. Dalším problémem byl nedostatek potravy, tedy létajícího hmyzu, což vedlo k úhynu mnoha mláďat a dokonce i dospělých jedinců," komentuje letošní rok expert na břehule Petr Heneberg. V takové hnízdní sezóně je dostupnost a kvalita hnízdních stěn ještě důležitější, než jindy.

Největší kolonie břehulí se v jižních Čechách pravidelně usídlují právě v záměrně udržovaných stěnách. Kromě těch, o něž se stará Calla, jde také o pískovnu V Holi u Strakonic, pískovny Cep I a Halámky nebo lom Slapy u Tábora. Díky úsilí mnoha organizací i jednotlivců se tak daří vytvářet pro jihočeské břehule vhodné podmínky i přesto, že jejich původní hnízdiště v březích řek byla při regulacích vodních toků nenávratně zničena.

Břehuli říční vyhlásila v letošním roce Česká společnost ornitologická Ptákem roku (http://cso.cz/index.php?ID=2449). I díky této kampani jsme mohli upozorňovat veřejnost na příčiny ohrožení břehulí a možnosti jejich ochrany. Více informací o projektu "Adoptujte břehuli!", možnostech jeho podpory i břehulích samotných naleznou zájemci na webové stránce www.calla.cz/brehule.

Kontakt: RNDr. Jiří Řehounek (Calla) - tel. 605 066 898, e-mail RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů