Sobota, 20. dubna 2024

Zubři na Slovensku: populace se od roku 2004 zvětšila téměř čtyřnásobně

Zubři na Slovensku: populace se od roku 2004 zvětšila téměř čtyřnásobně

Praha - Již více než desítka mláďat se narodila v divoké populaci zubrů na Slovensku, která byla založena díky reintrodukčnímu projektu v roce 2004. Tehdy bylo do volné přírody v Národním parku Poloniny na východě Slovenska vypuštěno prvních pět zubrů. Od té době se populace zvětšila téměř čtyřnásobně. V oblasti se nyní pohybuje celkem devatenáct zubrů.

"V roce 2013 sledujeme stádo šestnácti zubrů, z toho jsou tři letošní mláďata. Kromě toho také tři samce, kteří žijí samostatně," říká Štefan Pčola, zoolog Národního parku Poloniny.

Reintrodukční projekt na Slovensku iniciovala holandská Large Herbivore Foundation, dnešní Large Herbivore Network. Koncem roku 2003 začala výstavba aklimatizační obory v Národním parku Poloniny. Transport prvních tří zubrů se uskutečnil 13. června 2004. Jeho součástí byli samec Archie z Artis Zoo v Holandském Amsterdamu, a dvě samice Ittina a Pasqualina z Parco Zoo z Itálie. O dva dny později, 15. června 2004, byl přivezen samec Izehärz a samice Isabella ze švýcarského Natur-und Tierpark Goldau.

Po několikaměsíčním pobytu v aklimatizační oboře byla skupina pěti zubrů 10. prosince 2004 vypuštěna do volné přírody. O několik dní později, 25. prosince 2004, se ke skupině připojil divoce žijící samec Pišta, pocházející z divoké populace zubrů v polském pohoří Biesczady.

O rok později skupinu doplnil samec Cvolonin a samice Cvinka ze českého Zooparku Chomutov. Zvířata byla 8.října 2005 umístěna v aklimatizační oboře a 10.října 2005 vypuštěna do volné přírody.

První mládě zubra ve volné přírodě po mnoha staletích se na Slovensku narodilo 14. července 2006, kdy se samici jménem Pasqualina narodila samička Valentina. K poslednímu doplnění populace slovenských zubrů došlo 8. září 2006, kdy byly do aklimatizační ohrady přivezeny samice Cvrcala ze Zooparku Chomutov a samice Pupava ze Zoo Bratislava.

"Návrat zubrů na Slovensko je příkladem úspěšného reintrodukčního projektu, který pomohl vrátit tento impozantní živočišný druh na další území, kde předtím tisíce let žil. I pro nás je velmi důležitým zdrojem inspirace a zkušeností," uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.

Pro další informace kontaktujte:

Dalibor Dostál, Česká krajina

telefon: 606 635 303

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů