Pátek, 29. března 2024

Aktuality z Ekovesnice

Aktuality z Ekovesnice

1. Tip pro vás: ukázka nákresu - návrhu fungování soběstačného domu (dodatek v knize Manuál ekologickej výstavby, kterou konečně v lednu vydáme :-) )


Kde budou i názorné nákresy - celkem 8 schémat s popisy jak to funguje - hospodaření s vodou, odpady, teplem, elektřinou, fyzikální principy využívané při větrání, vytápění a chlazení a podobně... A toto vše je také mimo jiné součástí seminářů "Cesta soběstačnosti"... Třeba 13-15.12. Brno - poslední seminář v letošním roce!


Stručný příklad: Při navrhování nového domu nebo při rekonstrukci starého domu můžete zakomponovat do stavby otvory a okna regulované jen klapkami, které jen dle ročního období otvíráte a zavíráte tak, aby vám fungovalo fyzikální větrání - ochlazování nebo vyhřívání domu z nárazníkových pásem a aby fungovalo proudění čerstvého vzduchu, tedy větrání bez nutnosti technologií, ventilátorů, klimatizace (léto) a vytápění když svítí slunce (jaro, podzim). Tentokráte ukázka ZIMA, texty budou v knize:



----------------------------------------------------------------------------

2. Terapia tmou vo slamenom domčeku



V roce 2012 jsme se rozhodli vybudovat u nás v osadě vhodný domek na terapie tmou, který právě dokončujeme :-), hurááá. Již je možné si rezervovat termíny. Více je zde... Terapie tmou, jinak také dunkelterapie, patří k archaickým metodám sebepoznání. TT pracuje se senzorickou deprivací a provádí se v dokonale zatemněné místnosti vybavené veškerým potřebným zařízením, kde klient stráví v naprosté tmě a odhlučněném prostředí nejméně 7 dnů.


Domeček je univezální, a je možné jej případně i využít (odbednit jedno okno) jako vybavenou garsonku na vyzkoušení pobytu ve slaměnohliněném domku pro 1-2 zájemce...



----------------------------------------------------------------------------

3. Poslední možnost inzerce do knihy MEV



Velmi se omlouvám, ale zatím jsme nestihli vydat knihu "Manuál ekologickej výstavby", vázne to na mém dopisování soběstačného domu a nyní se chystám do nemocnice na jednu operaci, tak snad tam si konečně odpočinu - sláva :-) a dodělám :)... Tedy do tisku půjde asi v lednu. Mrzí mne, že jsem to nestihl, ale opravdu jsem si toho letos vzal na práci moc a práce na stavbách konečně skončili :-). Budu vás informovat jakmile půjde do distribuce... Už nyní se mohou hlásit zájemci o distribuci (obchůdky Zdravé výživy, knihkupectví, čajovny apod., nepůjdeme cestou velkoobchodů a tedy distribuce po CR a SR bude bud pres internet nebo napřímo obchodníkům, abychom mohli dát koncovou cenu opět co možná nejnižší). A také máte Poslední možnost inzerce do knihy MEV...



----------------------------------------------------------------------------

4. Kalendář akcí pořádaných Školou přírodního stavitelství zde...



Seminář Cesta soběstačnosti (13-15.12. Brno - poslední seminář v letošním roce!, 25-27.4. Praha) - pěkný popis je na konci recenzí zde... - kde mimo jiné probíráme fungování soběstačných domů, fyzikální principy v praxi jako jsou právě nahoře z knihy MEV. Úpravy a aplikace i na starší výstavbu.



Přírodní stavitelství (29.11.-1.12. Brno, 14-16.2. -jedniná možnost v zajímavé stavbě DOME kopuly u Bratislavy přímo na farmě s Agrokruhy, 14-16.3. Brno a 18-20.4. Praha). Recenze zde: Kurz přírodního stavitelství - vyplatí se?



Pomoc na stavbě slaměnohliněné jurty - (Hliněné omítky naposledy v tomto roce 25.10.-9. 12. Mariánské Lázně)

Fotogalerie z poslední stavby kruhového domu v Mariánských lázních, kde budu příští týden dělat hliněné omítky a kam můžete přijet pomáhat a tím se učit, info zde:

http://ekovesnice.cz/911-pomoc-se-stavbou-kruhove-slameno-hlinene-jurty.html



Hliněné omítky, izolace ze slaměných balíků - praktický workshop s hlínou a slámou - (2-4.5. Škola přírodního stavitelství - Bílé Karpaty)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů