Čtvrtek, 28. března 2024

Japonská firma plánuje obří solární elektrárnu na Měsíci

Japonská firma plánuje obří solární elektrárnu na Měsíci

Obří prstenec ze solárních panelů plánuje vybudovat na Měsíci japonská stavební firma. Čtyři sta kilometrů široký a 11.000 kilometrů dlouhý pás kolem celého Měsíce by podle společnosti mohl na dlouhou dobu vyřešit energetické problémy na Zemi. Píše o tom dnes deník The Daily Telegraph.

Energie ze solárních článků na Měsíci by byla pomocí mikrovlnných a laserových paprsků vysílána na přijímací stanice na Zemi, kde by byla přeměňována na elektrický proud.

"Projekt Měsíční prstenec (Luna Ring) by byl schopen zajišťovat pro naši planetu 13.000 terawattů elektrické energie," uvedla tokijská firma Shimizu, která za futuristickým projektem stojí. Firma přitom pro srovnání připomíná, že za celý rok 2011 Spojené státy vyprodukovaly pouhých 4100 terawattů elektřiny.

Společnost Shimizu přišla s touto myšlenkou již před havárií v japonské jaderné elektrárně Fukušima, která byla poškozena v důsledku zemětřesení a cunami v březnu 2011, pokračující spory o budoucnost jaderné energetiky v Japonsku ale zájem o tento projekt znovu oživily, konstatoval list The Daily Telegraph.

Před fukušimskou katastrofou Japonsko silně spoléhalo na síť atomových elektráren. Provozovatel Fukušimy se však při vyřazování zařízení z provozu potýká s vleklými problémy a Japonsko trápí energetická krize vzhledem k tomu, že všechny zbývající jaderné provozy byly po havárii odstaveny kvůli kontrolám. Mnozí Japonci proto volají po bezpečnějších formách generování elektřiny.

Firma Shimizu se stále zdráhá odhadnout náklady na stavbu gigantické solární elektrárny na Měsíci, pokud by ale měla příslušné finanční prostředky, mohly by práce na její výstavbě podle ní začít již kolem roku 2035.

Roboti a další automatické stroje by podle představ firmy byly vyvinuty pro těžbu přírodních zdrojů na Měsíci a pro výrobu betonu a solárních článků. Dálkově ovládaní roboti by také představovali hlavní pracovní sílu při stavbě elektrárny, pomáhal by jim tým astronautů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů