Úterý, 23. dubna 2024

Kondenzační plynové kotle - využití, ekonomika provozu

Kondenzační plynové kotle - využití, ekonomika provozu

Úspor paliva dosáhne kotel právě kondenzací, při níž zužitkuje i tu část tepla, která u starších kotlů uniká do komína. Jak to funguje? Spaliny jsou plné vodních par dosahujících teploty až 180 °C. U kondenzačního kotle procházejí dodatečnou částí výměníku, v níž kondenzují a zužitkované teplo slouží k předehřevu vratné vody z ústředního topení (ÚT).

Hřát nás může i skutečnost, že kondenzační kotel je svým způsobem fungování šetrnější k životnímu prostředí než staré plynové kotle. Samozřejmě počáteční investice zanedbatelná není: podle typu kotle ve slevové akci počítejme s částkou od 35 000 Kč.

Využití kotle

Při nákupu konkrétního kotle si nechme poradit od odborníka, který vyhodnotí tepelné ztráty objektu a výkon kotle - důležitá je spodní hranice výkonu.

Provozujeme-li kondenzační kotel do 60 °C, funguje kondenzačně a dosahuje úspor. Kondenzační kotle totiž pracují s nižší teplotou vody v radiátorech, maximální účinnosti dosahují při teplotním spádu 55/35 °C, standardní je ale využití do spádu 80/60 °C.

Z uvedeného vyplývá, že kondenzační plynové kotle uplatníme v domácnostech s nízkoteplotními systémy, tj. v kombinaci s podlahovým vytápěním (tehdy výrobci slibují snížení spotřeby plynu až o 30 %), ale není to podmínkou.

Kondenzační plynový kotel musí být vždy připojený k odpadu. Každou hodinu při své práci vyprodukuje kolem 1 dl kondenzátu/1 kW svého výkonu. To jsou u 20kW kotle 2 l kondenzátu.

Kondenzační kotel je výhodné zapojit do solárního systému pro ohřev vody, kdy nám sluneční energie zadarmo ročně ušetří až 60 % spotřeby energie pro přípravu teplé vody.

Více čtěte na:http://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/310525-kondenzacni-kotel-vyrazne-snizi-spotrebu-plynu.html

ZDROJ: www.novinky.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů