Pátek, 19. dubna 2024

Plzeňská teplárenská vydá letos za spalovnu odpadu 800 mil. Kč

Plzeňská teplárenská vydá letos za spalovnu odpadu 800 mil. Kč

Plzeňská teplárenská letos vydá za spalovnu komunálního odpadu 800 milionů Kč. Zařízení za dvě miliardy korun, jehož stavbu nedávno zahájila v areálu skládky odpadu v Chotíkově u Plzně, chce městská firma zprovoznit do konce roku 2015. O evropské dotaci kolem 500 milionů Kč má definitivně jednat ministerstvo životního prostředí (MŽP) s Evropskou komisí v lednu 2014. ČTK to řekl ředitel teplárny Tomáš Drápela. Spalovna je zatím jediným podobným zařízením v zemi, které se uchází o dotace EU. Unie chce, aby země bývalého východního bloku výrazně omezily skládkování.

"V Bruselu by měl pan ministr politicky garantovat, že to, co se v Plzni dějě, je jednoznačně v souladu s tím, co se připravuje na úrovni státu, ale zatím to bohužel není schváleno," uvedl. EU ke schválení dotace pro teplárnu požaduje po ČR schválit nebo alespoň předložit zákon o odpadech, který už se v ČR projednává 11 let, ale žádný z ministrů neměl podle Drápely politickou odvahu se zákonem přijít, a česká odpadová legislativa tak není v souladu s evropským právem.

"Dotace je nedořešená. Není ale řečeno, že nebude přidělená. Je to pozastavené a je potřeba, aby ČR jako stát dodal k našemu projektu určité informace o tom, jak se budou věci vyvíjet dál. MŽP se dokonce před třemi lety, když jsme tu žádost začali zpracovávat, písemně zavázalo EU, že ten zákon bude," uvedl. Podle Drápely za dobu, kdy firma o dotaci žádá, je v ČR sedmý ministr a projekt má na starosti 50. úředník. "Skluz dotace není o projektu. Vše, co po nás bylo žádáno, jsme dodali ve stoprocentní kvalitě. Ale ten proces už není v našich rukou a můžeme ho jen sledovat. Jsme kdykoliv ochotni cokoli doplnit," řekl předseda představenstva Roman Jurečko. Spalovnu firma připravuje deset let.

Teplárna si příští rok vezme na stavbu úvěr do miliardy korun s dobou splácení 15 let. "Pokud by nebyla dotace, museli bychom se zadlužit více. Vlastních peněz máme připravených zhruba 800 milionů korun," řekl ředitel. Pokud dotace nebude, bude návratnost projektu delší. "Spalovna zásadním způsobem neovlivňuje hospodaření teplárny. Za 15 let půjčku bance vrátíme, aniž bychom museli nějak zásadně sahat do cen tepla nebo do budoucích cen popelnic," řekl.

V Plzeňském kraji se ročně vyprodukuje 220.000 tun komunálního odpadu a spalovna má kapacitu 95.000 tun. Energeticky tak využije méně než polovinu produkce oblasti, což je přesně podle koncepce EU, uvedl ředitel. Teplárna obcím v regionu garantuje, že cena, kterou budou platit za likvidaci ve spalovně, bude vždy nižší než za skládkování.

Firma uhradila za spalovnu první splátku 290 milionů Kč. Do konce roku vydá ještě 500 milionů korun jako zálohu na kotel a na zařízení k čištění spalin. "Základy by měly být po zimě a od příštího roku začneme natvrdo stavět. Na stavbě jsou kamery, které zachycují vše, co se tam děje. Chceme být maximálně otevření," dodal ředitel.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů