Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ utratí téměř 750 mil. za úpravu elektrárny v Mělníku

ČEZ utratí téměř 750 mil. za úpravu elektrárny v Mělníku

Energetická společnost ČEZ investuje téměř 750 milionů korun do modernizace elektrárny v Mělníku, která by měla vést ke snížení emisí oxidů dusíku o 60 procent. Uzavřela kontrakt s francouzskou firmou Alstom, která bude pro ČEZ provádět rovněž modernizaci elektrárny v Počeradech. Informuje o tom sever IHNED.cz.

"S ohledem na blížící se termín platnosti sníženého limitu pro emise se jedná o další kontrakt podobného typu, který bude naše společnost v České republice realizovat," řekl tomuto webu prezident společnosti Alstom Petr Brzezina.

ČEZ a společnost Alstom se tak dohodli na druhém podobném obchodu v krátké době. V říjnu se ČEZ rozhodl investovat 250 milionů do modernizace uhelné elektrárny v Počeradech na Lounsku, která by měla být dokončena v roce 2015. Kontrakt na provedení těchto prací uzavřel právě s firmou Alstom.

Modernizace uhelné mělnické elektrárny, která zásobuje elektřinou a teplem Prahu a okolí, by měla být zahájena ještě letos. Některé části zařízení by měly být zprovozněny v listopadu 2014, kompletně budou práce dokončeny ve druhé polovině roku 2015.

Český průmysl a energetika nyní investuje do zlepšení ovzduší, protože to přikazuje evropská směrnice o průmyslových emisích, která vstoupí v platnost v roce 2016. Některé zdroje dostaly výjimku, a mohou tak investici odložit až do roku 2020. ČEZ plánuje investovat do snížení emisí oxidu dusíku ve svých zdrojích velké částky, podle mluvčího Ladislava Kříže by se měly celkové náklady pohybovat kolem dvou miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů