Pátek, 19. dubna 2024

Energetičtí Oskaři za stavbu, projekt, inovaci

Byly předány tituly a ceny v celostátní soutěži ČESKÝ ENERGETICKÝ A EKOLOGICKÝ PROJEKT, STAVBA, INOVACE ROKU 2012...

Energetičtí Oskaři za stavbu, projekt, inovaci

V pořadí již 11. ročník soutěže se konal pod záštitou mj. předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha, rektora ČVUT v Praze, resortních ministrů a dalších osobností. Časopis Stavitel je mediálním partnerem soutěže.

Vypisovateli soutěže jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo životního prostředí ČR, organizátorem je společnost TOP EXPO CZ. Tituly oceněným předali zástupci vypisovatelů: Tomáš Jan Podivínský, ministr životního prostředí v demisi, a Jiří Jirka, první náměstek MPO. Ceny byly uděleny rovnocenné - bez určení pořadí.

KATEGORIE A - STAVBA

> SKANSKA a.s.: "Vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada" (obr. 01) za vynikající spojení energeticky úsporné architektury, moderních technologií a ekologických zdrojů potřebné tepelné energie.

> HELUZ, CIHLÁŘSKÝ PRŮMYSL v. o. s.: "Cihlový pasivní dům Heluz Truimf" (obr. 03) za využití klasického stavebního materiálu a provedení - jednovrstvé zdivo - pro dosažení pasivních energetických parametrů stavby.

> Technický a zkušební ústav stavební Praha, s. p., pobočka České Budějovice: "Šumavský dvůr" (obr. 02) za aplikaci principů udržitelného stavění při výstavbě cenově dostupného rekreačního a bytového objektu s využitím mezinárodně uznávaného hodnocení dosažených standardů.

KATEGORIE B - PROJEKTY

> ČEZ Teplárenská a.s.: "Napojení centrálního zásobování teplem města Bílina na elektrárnu Ledvice" za výrazné snížení emisí NO ve městě Bílině náhradou plynových tepláren vysoce účinným a ekonomicky výhodným systémem CZT zásobovaným teplem z elektrárny.

> EUFC CZ s.r.o.: "Komplexní úpravy energetického hospodářství CS CABOT, spol. s r.o." (obr. 05) za komplexní řešení zefektivnění provozu energetického hospodářství instalací vysoce účinného spalovacího kotle za současného snížení spotřeby tepla zateplením budov.

> ATELIER ARS s.r.o.: "Zahradnictví s využitím geotermální energie" (obr. 07) za architektonicky, konstrukčně a energeticky zdařilé řešení s optimálním využitím místních ekologických podmínek.

KATEGORIE C - INOVACE

> TEDOM a.s.: "GHP jednotka pro efektivní výrobu chladu a tepla" za inovativní řešení jednotky pro efektivní výrobu chladu a tepla s levnějším provozem využitím plynového spalovacího motoru a vysokou účinností využitím "odpadního" tepla motoru a spalin.

> EKOL, spol. s r.o.: "Ekologizace zdroje centrálního zásobování teplem města Frýdek-Místek" za vlastní návrh, výrobu a instalaci kotle na spalování dřevní štěpky jako součásti bioelektrárny v systému CZT.

> Univerzitní centrum energetiky efektivních budov ČVUT: "Lehký obvodový plášť panelového typu na bázi dřeva" (obr. 08) za vývoj konstrukčních skladeb obalových a vnitřních konstrukcí na bázi obnovitelných a recyklovaných materiálů pro nově pořizované i rekonstruované energeticky efektivní budovy.

Cena MPO

> Plzeňská Teplárenská a.s. + Plzeňská energetika a.s.: "Ostrovní provoz města Plzně" za inovativní řešení energetické bezpečnosti města s optimalizovaným propojením zdrojů a systémů místních energetických společností v rámci systému SmartGrids.

Cena MŽP

> Skanska a.s.: "Vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada" (obr. 01) za vynikající spojení energeticky úsporné architektury, moderních technologií a ekologických zdrojů potřebné tepelné energie.

Cena POROTY

> TEDOM a.s.: "GHP jednotka pro efektivní výrobu chladu a tepla" za inovativní řešení jednotky pro efektivní výrobu chladu a tepla s levnějším provozem využitím plynového spalovacího motoru a vysokou účinností využitím "odpadního" tepla motoru a spalin.

CENY PARTNERŮ

> Cena ERSTE Corporate Banking, a.s.

Univerzitní centrum energetiky efektivních budov ČVUT.: "Lehký obvodový plášť panelového typu na bázi dřeva" (obr. 08) za vývoj konstrukčních skladeb obalových a vnitřních konstrukcí na bázi obnovitelných a recyklovaných materiálů pro nově pořizované i rekonstruované energeticky efektivní budovy.

> Cena ČEZ, a.s.

TEDOM a.s.: "GHP jednotka pro efektivní výrobu chladu a tepla" za inovativní řešení jednotky pro efektivní výrobu chladu a tepla s levnějším provozem využitím plynového spalovacího motoru a vysokou účinností využitím "odpadního" tepla motoru a spalin.

> Cena Státního fondu životního prostředí

HELUZ, Cihlářský průmysl v. o. s.: "Cihlový pasivní dům Heluz Truimf" (obr. 03) za využití klasického stavebního materiálu a provedení - jednovrstvé zdivo - pro dosažení pasivních energetických parametrů stavby.

> Cena ČKAIT

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s. p., pobočka České Budějovice: "Šumavský dvůr" (obr. 02) za aplikaci principů udržitelného stavění při výstavbě cenově dostupného rekreačního a bytového objektu s využitím mezinárodně uznávaného hodnocení dosažených standardů.

> Cena hl. m. Prahy

JRD s.r.o.: "Rezidence Trilobit" (obr. 06) za nízkoenergetické domy REZIDENCE TRILOBIT s vysoce kvalitní izolací, dřevěnými okny s izolačními trojskly. Domy jsou vytápěné tepelnými čerpadly země - voda v kombinaci s řízeným větráním a rekuperací tepla.

CENA VEŘEJNOSTI

> Jan Řežáb: "Energeticky aktivní dům Plzeň - Bolevec" (obr. 04). Dřevostavba tvořená přírodními, obnovitelnými nebo recyklovatelnými materiály. Je dosaženo nízké energetické náročnosti při výrobě, dopravě stavebních materiálů, výstavbě, provozu i případné demolici. Ucelený systém větrání, chlazení a přípravy TUV zajišťuje komfortní bydlení s minimální spotřebou energie a zátěží životního prostředí.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů