Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pražané ročně vyhodí až 10 tisíc tun odpadu mimo kontejnery.

Situaci má pomoci zlepšit edukativní kampaň "Kam s ním?"

Pražané ročně vyhodí až 10 tisíc tun odpadu mimo kontejnery.

Obyvatelé Prahy každoročně vyhodí 7 až 10 tisíc tun odpadu mimo kontejnery a sběrné nádoby. S blížícími se Vánoci tedy společnost Pražské služby zahájila edukativní kampaň "Kam s ním?" - ta chce přesvědčit Pražany, aby se při nakládání s odpadem chovali zodpovědněji.

Množství odpadu, pohozeného v okolí kontejnerů a nádob na odpad se v Praze už několik let pohybuje v rozmezí 7 až 10 tisíc tun ročně. "Podle našich výpočtů by takový objem odpadu zaplnil Mariánské náměstí v Praze do výšky neuvěřitelných 30 metrů," popisuje mluvčí společnosti Pražské služby Julián Záhorovský. Nejčastěji se podle něj lidé tímto způsobem zbavují starého nábytku, elektroniky, koberců či zbytků umakartových jader.

Situace, kdy nádoby na odpady jsou přeplněné a množství odpadu je i kolem nich, přitom není chybou svozových společností, ale majitelů či správců příslušných objektů. Právě oni jsou podle vyhlášky zodpovědní za zajištění dostatečného počtu nádob na směsný odpad, za jejich pravidelný a dostatečný odvoz a za úklid okolí nádob na směsný odpad. Na jednu osobu musí být zajištěn odvoz minimálně 28 litrů odpadu za týden. "Společnost Pražské služby za nepořádek kolem sběrných nádob na směsný odpad nenese žádnou zodpovědnost. To je povinností správců či majitelů domů. Ti si u nás tuto službu mohou objednat," upozorňuje ředitelka marketingu společnosti Pražské služby Miroslava Egererová. "Rádi bychom také upozornili, že odpad, který se nevejde nebo nepatří do kontejneru, mohou Pražané zdarma odevzdat na sběrném dvoře," dodává.

Součástí kampaně je tedy vzdělávání Pražanů o tom, že za nepořádek okolo kontejnerů jsou odpovědní oni sami. Pokud nestačí objem nádoby či kontejneru pro daný dům či objekt, je potřeba kontaktovat majitele či správce objektu a informovat ho o nutnosti zvýšení objemu či počtu nádob na směsný odpad či zajištění častější frekvence odvozu odpadu. Majitel nebo správce objektu si u svozové společnosti také může objednat pravidelný úklid kolem nádob na směsný odpad. Zaměstnanci svozových společností nejsou povinni uklízet odpad kolem nádob na směsný odpad.

Kampaň také dále informuje Pražany, že velkoobjemový odpad (ledničky, nábytek apod.) nepatří vedle kontejnerů, ale do Sběrných dvorů. Jejich seznam a informace o tom, co se na sběrný dvůr dá odvézt, jsou k nalezení na www.psas.cz/ v sekci Sběrné dvory.

Pro podporu kampaně běží od úterý 3. 12. 2013 v rádiu a na velkoplošných obrazovkách reklamní spoty a na frekventovaných místech Prahy či základních školách jsou již k vidění maskoti, kteří rozdávají speciální edukativní kartičky a děti si mohou ověřit svoje znalosti, zasoutěžit si, dozvědět se nové věci nebo si omalovávat. Na podporu kampaně bude spuštěna internetová soutěž o hodnotné ceny, jako jsou modely popelářských aut, edukativní materiály a hračky pro děti. Přihlásit se do ní mohou lidé přes facebookové stránky Pražských služeb nebo přímo na webových stránkách společnosti. Uzávěrka soutěže je 18. 12. 2013 a vyhlášení vítězů je 20. 12. 2013, aby bylo možné jim předat dárky ještě před Vánocemi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů