Čtvrtek, 28. března 2024

Ceny za přínos ekologické výchově byly uděleny v Uherském Hradišti

Ceny za přínos ekologické výchově byly uděleny v Uherském Hradišti

Hlavní cena za ekologickou výchovu v našem kraji tentokrát putovala do Vsetína. Významné ocenění pro osobnost ekologické výchovy ve Zlínském kraji obdržela učitelka PhDr. Jaroslava Ševčíková ze Základní školy Sychrov. Mezi dalšími oceněnými byla například ředitelka střediska volného času, učitelé - školní koordinátoři environmentální výchovy ze základních škol Rokytnice ze Vsetína a Polešovice, pracovnice Parku Rochus o.p.s nebo úředník Krajského úřadu Zlínského kraje, žáci i jeden podnikatelský subjekt.

"Této ceny si moc vážím, beru ji jako ocenění mého dlouholetého snažení při práci s dětmi a budování jejich pozitivního vztahu k přírodě a svému okolí," řekla po obdržení ocenění Jaroslava Ševčíková. "Jsem ráda, že z mé práce mají radost hlavně děti, které aktivity v přírodě a o přírodě moc baví", dodala.

Vyhlašování cen proběhlo minulý čtvrtek v Klubu kultury v Uherském Hradišti jako součást XIII. ročníku Krajské konference o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě (EVVO), na jehož pořádání se podílelo sdružení Líska společně se Zlínským krajem a Klubem kultury Uherské Hradiště. Ceny předával Ing. Ivan Mařák, náměstek hejtmana za Zlínský kraj a Mgr. Milena Kovaříková, krajská zastupitelka.

"Konferenci tohoto zaměření považuji za velmi potřebnou, neboť oblast ekologické výchovy vnímám jako základ toho, aby naše děti měly dostatečné znalosti, vytvářely si dobré návyky, a posilovaly svůj vztah ke svému bydlišti, tradicím i přírodě," řekl při zahájení konference Ing. Ivan Mařák, náměstek hejtmana Zlínského kraje za oblast životního prostředí a školství.

Konference probíhala pod záštitou PaedDr. Pavla Navrátila, člena Radního Zlínského kraje za oblast školství, mládeže a sportu, který se však akce osobně nezúčastnil pro jiné naléhavé pracovní povinnosti.

"Konference se stala již tradiční akcí. Letos se na ní setkalo celkem 120 osobností z řad učitelů, pracovníků, dobrovolníků a vedoucích neziskových organizací, ekoporaden, domů dětí a mládeže a úřadů. Mohou si zde vyměnit nejnovější informace z oblasti vzdělávání o životním prostředí a přírodě, načerpat novou inspiraci z projektů a nových trendů ve výuce," komentovala proběhlou konferenci Iva Koutná, ředitelka sdružení Líska a hlavní pořadatelka akce. "Akce byla velmi vydařená, o čemž svědčí pozitivní ohlasy účastníků, jejich vysoká účast a aktivní zapojení do praktických dílen, kde si vyzkoušeli a diskutovali některé metody při práci s dětmi a ekologické výchově. Letos jsme rozšířili tematické prezentace v hlavním programu, hlavně se jednalo o představení projektů a programů, publikací, dále představení a nabídky středisek ekologické výchovy a škol. Zaznamenali jsme i zvýšený zájem o výstavy a prodej v doprovodném programu. Vrátili jsme se k menšímu počtu dílen, které se opakovaly v obou blocích, což učitelé velmi přivítali," dodala k letošnímu ročníku Iva Koutná.

Velkou pozornost na letošní konferenci vzbudila iniciativa "Skutečně zdravá škola", kterou představil vsetínský učitel Bohumil Sedláček. Tato iniciativa usiluje o změnu stravování ve školkách a školách. Další informace jsou k dispozici na: www.skutecnezdravaskola.cz. Mezi podporovatele a hlavní partnery této aktivity patří i sdružení Líska.

Přehled oceněných v jednotlivých kategoriích za rok 2013:

1. Osobnost EVVO:

PhDr. Jaroslava Ševčíková, ZŠ Vsetín, Sychrov 97

2. Ředitel školy, školského zařízení/ manažer neziskové organizace:

Mgr. Monika Havlásková, ředitelka Střediska volného času Klubko Staré Město

3. Školní koordinátor EVVO, pedagog, lektor:

Mgr. & Mgr. Bohuslav Sedláček, ZŠ Vsetín, Rokytnice a Mgr. Tomáš Kordula, ZŠ Polešovice

4. Pracovník/dobrovolník nestátní neziskové organizace:

Mgr. Michaela Odstrčilová, Park Rochus, o.p.s., Uherské Hradiště

5. Komunální politik/pracovník veřejné správy:

Ing. Jaroslav Hrabec, odbor životního prostředí a zemědělství, Krajský úřad Zlínského kraje

6. Žák základní/střední školy, student vyšší/vysoké školy:

Petr Buráň, SŠPHZ Uherské Hradiště,
David Dlugosz, SŠPHZ Uherské Hradiště

7. Podnikatel (právnická i fyzická osoba):

eSPORTS.cz, pobočka Vsetín

8. Škola, školské zařízení/nezisková organizace:

ENVIcentrum pro krajinu, Vysoké Pole

9. Projekt/aktivita EVVO realizovaný/á na území Zlínského kraje:

Projekt Přírodní zahrady pro Bílé Karpaty,
Centrum Veronica Hostětín

10. Objev v oblasti EVVO (jednotlivec):

Bohumila Zajícová, Kotva - přírodní zahrada Halenkov


Cenu za celoživotní přínos získala Mgr. Vlasta Ondrová, členka Českého svazu ochránců přírody Pantoflíček z Dolního Němčí a zakladatelka Centra ekologické výchovy při tamní základní škole.

Zpracoval: Ing. Tomáš Kažmierski

Kontaktní osoby:

Mgr. Yvona Koutná, tel: 605 806 840

Ing. Tomáš Kažmierski, tel.: 608 181 323

www.liska-evvo.cz, e-mail: infoevvo@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů