Středa, 24. dubna 2024

Za výkup pohřebních uren padla vysoká pokuta

Za výkup pohřebních uren padla vysoká pokuta

V listopadu 2013 nabylo právní moci rozhodnutí, kterým ČIŽP (Oblastní inspektorát v Ústí nad Labem) uložila společnosti STOJKASTAV spol. s r.o. pokutu ve výši 700 000 Kč za porušení ustanovení § 18 odst. 4 zákona o odpadech.

Předmětný § 18 odst. 4 zákona o odpadech stanoví, že provozovatel zařízení ke sběru a výkupu odpadů nesmí vykoupit odpady stanovené prováděcím právním předpisem od fyzických osob. Jedná se kromě jiného o odpady, které mají povahu pietního nebo bohoslužebného předmětu.

Porušení tohoto ustanovení zákona o odpadech se společnost STOJKASTAV spol. s r.o. (jakožto provozovatel zařízení ke sběru a výkupu odpadů) dopustila tím, že v období od 18. 2. 2013 do 12. 4. 2013 vykoupila od fyzické osoby celkem 380 kg měděných hřbitovních uren. Podle Policie ČR, která inspekci o případu vyrozuměla, byla celková škoda, způsobená fyzickou osobou, vyčíslena na 235 576 Kč; poškozeno bylo 113 osob.

Přestože ohrožení životního prostředí bylo v tomto případě minimální, inspektoři ČIŽP přihlíželi k podstatné skutečnosti, a sice že jednání společnosti STOJKASTAV s.r.o. mělo vysokou společenskou nebezpečnost. Tím, že společnost od fyzické osoby urny vykupovala a poskytovala jí za ně finanční hotovost, motivovala tuto osobu k opakovaným krádežím uren. Obdrženou hotovost navíc tato osoba používala kromě jiného i k nákupu drog. Závažnost selhání provozovatele dokládá i ta skutečnost, že občan všechny odcizené urny předal právě společnosti STOJKASTAV spol. s r.o., jelikož minimálně v jednom zařízení ke sběru a výkupu odpadů, umístěném na Litoměřicku, prokazatelně odmítli urny vykoupit.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Praha, 2. prosinec 2013

Fota PČR:

urny2

urny3

urny4

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů