Čtvrtek, 28. března 2024

EU uvalí cla na panely pro čínské dovozce, kteří nesplní dohodu

EU uvalí cla na panely pro čínské dovozce, kteří nesplní dohodu

Evropská unie uvalí definitivní antidumpingová cla na dovoz solárních panelů z Číny. Cla budou platit od 6. prosince na dva roky a dotknou se těch čínských firem, které nesplňují vývozní předpisy dohodnuté mezi EU a Čínou letos v létě. Vyplývá to z dnešního prohlášení Evropské komise.

Spor o cla na dovoz solárních panelů byl největším obchodním sporem mezi EU a Čínou. Evropská komise v červnu vyhověla stížnostem evropských výrobců solárních zařízení, kteří obvinili Čínu z prodeje panelů v Evropě pod výrobními náklady, a zavedla počáteční cla na dovoz čínských solárních panelů ve výši 11,8 procenta s tím, že od srpna se cla dále zvýší na 47,6 procenta. V srpnu však obě strany dokončily kompromisní dohodu o dovozu levných solárních panelů z Číny a cla nebyla zavedena. Dohoda stanovila minimální cenu, za kterou se mohou čínské panely do EU dovážet, a roční kvótu na dovoz. Tento dovoz je od cla osvobozen.

Čína je největším producentem solárních panelů na světě a EU největším trhem pro solární panely. Loni hodnota dovozu čínských panelů do EU dosáhla zhruba 21 miliard eur (575,6 miliardy Kč). Kompromisní dohoda Číně umožňuje pokrývat asi polovinu evropské poptávky po solárních panelech.

Výroba solárních panelů v Číně vzrostla v letech 2009 až 2011 na čtyřnásobek a její objem přesáhl celou světovou poptávku. Čínští producenti využili prudké expanze solární energetiky, kterou vlády v západním světě z peněz spotřebitelů štědře podporovaly. Po globální finanční krizi a dluhové krizi v eurozóně však evropské vlády tuto podporu výrazně omezily, což spolu s masivním čínským dovozem vedlo k bankrotu řady evropských výrobců.

Ve sporu o solární panely však obě strany věděly, že v sázce je mnohem více. EU je pro Čínu největším obchodním partnerem a Čína je pro EU v obchodě druhá za USA. Čínský vývoz do EU loni dosáhl 290 miliard eur a vývoz z EU do Číny 144 miliard eur.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů