Pátek, 19. dubna 2024

Na vládu se vrací novela zákona o chemických látkách

Na vládu se vrací novela zákona o chemických látkách

Novela zákona o chemických látkách, používání fosforečnanů v pracích prostředcích a dalších chemických směsích se opět vrátí ve středu na jednání vlády. Stejný návrh vláda schválila už v červenci a byl postoupen i Poslanecké sněmovně. Kvůli tomu, že se však rozpustila, normu neprojednala. Nový právní předpis, který se přizpůsobuje nařízení EU, upravuje i zákon o prevenci závažných havárií a vodní zákon.

Směrnice o kontrole nebezpečí závažných havárií s přítomností nebezpečných látek se musí přizpůsobit předpisům EU nejpozději do února příštího roku. Pokud by se tak nestalo, hrozily by ČR postihy kvůli porušení evropského práva.

Těžké topné oleje nebyly původně nebezpečnou chemickou látkou z hlediska zákona o prevenci závažných havárií. V letech 2010 až 2011 je výrobci klasifikovali v tomto smyslu jako nebezpečné pro životní prostředí. Po úpravě zákona nebudou provozovatelé tepláren, kteří skladují méně než 2500 tun těžkého topného oleje, spadat pod zákon o prevenci závažných havárií.

V současné době je zařazeno pod zákon o prevenci závažných havárií 13 objektů s umístěným těžkým topným olejem. Až novela vejde v účinnost, klesne počet objektů s umístěným těžkým topným olejem zařazených pod zákon o prevenci závažných havárií na pět. Novela řeší i používání fosforečnanů a jiných sloučenin fosforu v pracích prostředcích a v detergentech, jež jsou určeny pro automatické myčky nádobí. Omezení ale nebudou mít zásadní dopad, protože většina pracích prostředků a detergentů určených pro automatické myčky nádobí, které se objevují na trhu, už obsahuje stanovené limity obsahu fosforečnanů a jiných sloučenin fosforu.

Novela se dotýká také implementace evropského nařízení Reach o regulaci chemických látek, například upravuje požadavky na vyžadování osvědčení o správné laboratorní praxi. ČR patřila k zemím, které při zavádění nařízení Reach žádaly Evropskou komisi, aby nařízení a stanovení pravidel přehodnotila. Cílem Reach je shromáždit všechny dostupné informace o zhruba 30.000 chemických látkách, které jsou na evropském trhu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů