Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ohřev a fotovoltaika s tepelným čerpadlem

Program Nová zelená úsporám se zaměřil na energetické úspory a podporu obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech. Dotaci šlo získat i na termický set pro ohřev užitkové vody nebo tepelné čerpadlo.

Ohřev a fotovoltaika s tepelným čerpadlem

Hodně zákazníků přikročilo k instalaci solárních kolektorů pro přípravu teplé vody na střechu rodinného domku nebo k výměně topného systému na fosilní paliva za ekologické tepelné čerpadlo. Ačkoliv dotační program Nová zelená úsporám 2013 podporuje více oblastí, zejména snižování energetické náročnosti rodinných domů (kam spadá zateplení fasády, výměna oken atd.) nebo výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností, zaměřme se na oblast podpory pod písmenem C, která cílí na efektivní využití zdrojů energie. Kromě striktně vymezených kritérií je pro uznání podpory nutné vybírat výhradně materiály, výrobky a technologie zapsané v Seznamu výrobků a technologií, kde nechybějí tepelná čerpadla a termické kolektory firmy Schüco CZ s.r.o. Podobně je tomu u výběru dodavatelů, resp. realizačních firem, zde je k dispozici Seznam odborných dodavatelů. Každý projekt vyžaduje individuální přístup, proto i produkty firmy Schüco jsou k dispozici v několika typech a systémových řešeních. Program podporuje solární systémy na přípravu teplé vody i systémy na přípravu teplé vody a přitápění.

STAČÍ POČÍTAT

Uveďme si konkrétní příklad - termický set pro přípravu teplé užitkové vody, který pokryje spotřebu čtyřčlenné domácnosti. Jedná se o kompletní solární set Schüco, jehož součástí jsou dva kolektory, zásobník na teplou vodu o objemu 300 l, regulační jednotka, solární stanice, konstrukční prvky, směšovač teplé vody a solární kapalina. Tato sestava u zmíněné domácnosti v období od května do září bez problému pokryje potřebu teplé vody bez nutnosti dalšího zdroje ohřevu. Výkon systému je 3,8 kW, roční úspora energie se v tomto případě pohybuje kolem 2,125 MWh. Výše investice včetně montáže dosahuje částky zhruba 80 000 Kč (realizace na klíč, finální výše závisí na konkrétních/místních podmínkách). Doba návratnosti se pohybuje kolem 12 let.

V sortimentu tepelných čerpadel alespoň stručně představme model Schüco HTE 08, tepelné čerpadlo vzduch/voda se splitovou jednotkou, které je ideální pro nízkoenergetické bydlení s nízkoteplotním topným režimem. Bez nutnosti přídavného topného zdroje je výkonné až do teploty -20 °C, s plynulou regulací výkonu (10 - 100 %). Bližší specifikace a výše investice jsou závislé na podmínkách konkrétního projektu. Pro informace se lze obrátit na zástupce firmy Schüco CZ s.r.o. a obchodní partnery.

V zámci programu Nová zelená úsporám bylo například u solárního systému na přípravu teplé vody možné získat až 35 000 Kč, maximálně však 40 % z celkových výdajů. Zároveň je důležité zmínit, že vybrané oblasti podpory lze při dodržení všech programových podmínek kombinovat a spadají mezi ně i výdaje spojené s přípravou a zajištěním realizace podporovaných opatření (např. zpracování odborného posudku nebo technický dozor stavebníka).

NOVÁ GENERACE PRODUKTŮ

Firma Schüco International KG se do budoucna chce zaměřit především na polykrystalické a monokrystalické fotovoltaické moduly, příslušné měniče a inovované montážní systémy. Segment doplňují jednotky na řízení a uchovávání vyprodukované energie. Uveďme ještě tepelná čerpadla kompatibilní s fotovoltaickými systémy a termické kolektory se zásobníky a potřebnými montážními komponenty.

Z oblasti rodinné výstavby lze upozornit především na Schüco Energy Manager, lithium-iontovou jednotku určenou k řízení a uchovávání vlastní energie, vyprodukované ze slunce přes fotovoltaické panely. Zařízení bylo instalováno a několik měsíců testováno v rámci 14 domácností. Výsledkem je zjištění deklarující průměrné 60% využití vyprodukované elektrické energie, a to díky možnosti jejího uchování. Energii lze čerpat nejen v době výroby, ale například i v noci. V průměrné domácnosti totiž dochází k pouze 30% využití energie paralelně v době, kdy je produkována. S možností uchování je tak využití energie až dvojnásobné.

S důrazem bude upozorněno na benefity kombinovaného setu fotovoltaických modulů s tepelným čerpadlem. Fotovoltaické moduly 20 MPE 245 PG 04 PV s účinností až 15,2 % zčásti pokrývají právě energii potřebnou pro chod vysoce výkonného tepelného čerpadla voda/vzduch. Tepelné čerpadlo typu HTE 03 HP DW-7, které je součástí setu, je vhodné pro nové i starší objekty. Využívá tepla okolního vzduchu a má extrémně tichý chod, přitom dokáže pokrýt až 70 % energie potřebné pro zajištění teplé vody čtyřčlenné domácnosti. Doplňme ještě kompatibilní SMA měnič a montážní systém Schüco MSE 210. Dochází tak k vyššímu využití vlastní vyprodukované energie a snížení závislosti na veřejné síti. Přebytek vytvořené energie může být využit pro chod dalších přístrojů v domácnosti, případně ho lze odprodat do sítě.

Sloučením solárních technologií s tepelným čerpadlem dochází k úsporám v rodinném či firemním rozpočtu, energie se spotřebovává v místě svého vzniku a veškeré energetické nároky jsou dlouhodobě pokryty. Nemluvě o pozitivních dopadech na životní prostředí v podobě snížení emisí CO2.

MONTÁŽNÍ SYSTÉMY

V prostředí malých a středně velkých podniků firma zavede především různorodé montážní systémy fotovoltaických modulů na ploché a průmyslové střechy. Zajímavostí pak budou mobilní solární carporty. Ty lze nenáročně konstruovat individuálně podle požadavků zákazníka. Jejich role spočívá nejen v ochraně zaparkovaného prostředku, ale především v produkci elektrické energie využívané k dobití elektromotorů.

Alternativou je čerpání energie v přilehlé budově či odprodej do veřejné sítě. Parkovací plocha je 5 nebo 6 m široká, pro dva nebo čtyři automobily, s výkonností od 4,3 kWp do 10,8 kWp a 10° zkosením střechy.

Významných energetických úspor mohou majitelé skladových hal, logistických center i průmyslových budov dosáhnout prostřednictvím montážního systému Schüco MSE 210 Aero 2.0. Lehký a aerodynamický montážní systém těchto fotovoltaických modulů se hodí na ploché střechy s nízkou rezervou zatížení.

Sestava je extrémně variabilní a díky prefabrikaci dílů umožňuje jednoduchou a rychlou montáž.

Montážní systém je vybaven vodícími závětrnými plechy, upevněnými na zadní straně fotovoltaických modulů tak, aby zajistily optimální aerodynamiku celé sestavy.

Díky takto vylepšené aerodynamice lze u systému vynechat hmotnostní zatížení uprostřed střechy, což pro většinu velkých průmyslových střech představuje významný benefit, spočívající v možnosti jejich energetického využití. Produkci elektrické energie a zásobování budov vlastními zdroji tak mohou zajistit i rozměrné střešní plochy s minimální rezervou zatížení. Systém je kompatibilní s fotovoltaickými moduly Schüco PS, PG a MS. Ty se vyznačují pozitivní tolerancí výkonu a dlouhodobými zárukami, garantovanými společností Schüco International KG.

Moduly se instalují v horizontálním náklonu 15°. Sestava je variabilní a při výskytu překážek lze jednotlivé řady přeskupovat tak, aby byla efektivně využita celá plocha střechy.

Systém umožňuje individuálně nastavit optimální úhel zastínění a skládá se z několika málo prefabrikovaných dílů, které zaručují jednoduchou a rychlou montáž. Vše je bez nutnosti kotvení a porušení střešního pláště. Samozřejmostí je u systému Schüco MSE 210 Aero 2.0 certifikace statiky, která usnadňuje práci projektantů.

AUTOR: Jiří Kučera

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů