Pátek, 29. března 2024

Vláda včera projednala nové povinnosti plynoucí ze směrnice o energetické účinnosti

Pro Česko to může být příležitost...

Vláda včera projednala nové povinnosti plynoucí ze směrnice o energetické účinnosti

Postupné energeticky úsporné renovace budov státní správy nebo povinnost energetických firem pomoci zákazníkům spořit. To jsou nové povinnosti, kterými se zabývají články 5 a 7 směrnice o energetické účinnosti.Vláda dnes projednala návrh na jejich implementaci do české legislativy.

Článek 5 členským státům ukládá, aby od roku 2014 energeticky úsporně renovovaly 3 % podlahové plochy budov státní správy ročně. Státtímto způsobem uspoří významné prostředky nutné na jejich provoz a zároveň půjde příkladem ostatním majitelům budov. Česká republika zatím ale nemá seznam všech objektů, kterých se nařízení má týkat. Hotový by měl být do konce ledna 2014na základě údajů z tzv. Centrálního registru administrativních budov (CRAB), který spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.
Článek 7 pak ukládá členským státům, aby zajistily 1,5% úspory energie prodané koncovým zákazníkům ročně. Dosáhnout by toho měly buď uvalením této povinnosti na energetické společnosti nebovyužitím alternativních opatření, mj. dlouhodobého programu na podporu úspor energie v budovách.

Česko si zvolilo druhou možnost.Do budoucna si přesto nechává otevřená vrátka i pro zavedení povinností pro energetické společnosti. Do Bruselu by toto rozhodnutí, včetně konkrétního způsobu dosažení požadovaných úspor, mělo být zasláno již zítra.

Šance pro budovy vnímá implementaci směrnice o energetické účinnosti jako příležitost pro Českou republiku. Energetické úspory a speciálně energeticky úsporné renovace budov podpoří naši ekonomiku a malé a střední podnikatele v regionech, přinesou nová pracovní místa, vyšší kvalitu bydlení a sníží znečištění životního prostředí. Zvýší se také energetická bezpečnost a soběstačnost státu.

Aliance souhlasí s tím, že pro plnění článku 7 budou vykázána tzv. alternativní opatření a to zejména koordinované programy podpory úspor energie v budovách hrazené z evropských fondů a výnosů z emisních povolenek. Zároveň však považuje za důležité, že Ministerstvo průmyslu a obchodu bude nadále zkoumat možnosti zavedení povinnosti proenergetické firmy uspořit energii u koncových zákazníků. Kvalitně zavést tuto povinnost do praxe by mělo být možnéjiž kolem roku 2016.Přerod energetických společností z pouhých dodavatelů kilowatthodin na poskytovatele energetických služeb patří mezi důležité součásti textu směrnice.
Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance podporující energeticky úsporné stavebnictví, řekl:

"Souhlasíme s návrhem vlády, abyjako alternativní nástroj pro implementaci článku 7 směrnice o energetické účinnosti zvolila dlouhodobý program podporující úspory energie v budovách. Povinnost pro energetické společnosti snižovat spotřebu energie u zákazníků tak jako tak nelze zavést během několika měsíců. Nyní je potřeba se soustředit především na efektivní využití evropských fondů, které pro podporu úsporných renovací budov skýtají velký prostora umožnísnížit náklady spojené s novými nařízeními plynoucími ze směrnice."

Kontakt:
Mgr. Jana Kubáňová, koordinátorka komunikace, tel.: 774 422 910, email:jana.kubanova@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů