Úterý, 23. dubna 2024

Český úspěch v Entente Florale Europe

Český úspěch v Entente Florale Europe

Dolní Břežany uspěly v konkurenci měst a obcí z celkem jedenácti evropských zemí a v soutěži Kvetoucí sídla Evropy - Entente Florale Europe 2013 získaly stříbrnou medaili i speciální ocenění. Tato obec v okrese Praha-západ přitom byla letos jediným zástupcem České republiky mezi finalisty soutěže.

Pořadatelem Entente Florale Europe je mezinárodní organizace Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) se sídlem v Bruselu. Garantem české účasti v soutěži je Ministerstvo životního prostředí, organizátorem Entente Florale Europe v ČR pak Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu (SZKT). Účast Dolních Břežan letos v soutěži finančně podpořil Středočeský kraj.

Soutěž je zaměřena především na péči o kvalitu života ve městech a na vesnicích. Hlavní kritéria, podle nichž se přihlášená sídla hodnotí, jsou kvalita založení strukturované zeleně s důrazem na následující dobrou údržbu, péče o životní prostředí, ekologické chování a optimální využití podmínek pro rozvoj turismu.

>>Letos se do soutěže se zapojilo pět tisíc měst či obcí v národních soutěžích, do finále jich postoupilo osmnáct. Výsledek soutěže a získaná ocenění vnímáme jako velký úspěch, na který jsme patřičně hrdí,<< uvedl starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, který se spolu s dalšími zástupci obce zúčastnil slavnostního ceremoniálu v belgickém přístavním městečku Niuewpoort.

Speciální ocenění Dolní Břežany obdržely za Keltský park, jehož součástí jsou vodní plochy, dětská hřiště, amfiteátr i skate- park. Protože na území obce bývala v dávné historii keltská oppida, střed parku zahradní architekt Zdeněk Sendler pojal v jejich duchu.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů