Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Automobilka Škoda Auto plánuje rozšíření závodu na výrobu převodovek ve Vrchlabí na Trutnovsku na dvojnásobek. Zatímco v nynějších prostorách může produkce dosáhnout maximálně 2000 převodovek denně, po rozšíření by kapacita továrny měla vzrůst na 4000 kusů denně. ČTK to zjistila z dokumentace, kterou automobilka předložila úřadům kvůli posouzení záměru rozšíření závodu z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA).

"Jiří Rusnok dnes ostentativně ukázal prostředníček desítkám tisíc obyvatel severních Čech ohrožených těžbou, ale zejména Bohuslavu Sobotkovi a Andreji Babišovi, kteří ho jasně vyzvali, aby jeho vláda na limity těžby nesahala. Oba gentlemani ho ovšem mohou elegantně odkázat do patřičných mezí: stačí, aby jasně prohlásili, že hned na prvním jednání své vlády Rusnokovo rozhodnutí zruší."

Projekt společnosti ŠKODA AUTO `Za každý prodaný vůz značky ŠKODA v České republice jeden zasazený strom´ má za sebou další úspěšný rok: Včetně závěrečných akcí v Kvasinách, Mladé Boleslavi a v Benátkách nad Jizerou bylo v sedmém ročníku ve vybraných regionech České republiky vysazeno celkem 59.674 nových stromů. Tento rekordní počet odpovídá počtu vozů značky ŠKODA, prodaných v roce 2012 v České republice. Od začátku této akce bylo v celé zemi vysazeno 423.000 stromů.

Počtvrté v historii soutěží bylo letos uděleno ocenění Vodafone Odpovědná firma roku určené podnikům, které jsou šetrné k životnímu prostředí a vnímají odpovědnost za rozvoj svého regionu. Cenu letos získala strojírenská firma ZLKL z Loštic.

Poslanci včera zvolili další předsedy výborů. Sněmovní zahraniční výbor povede v souladu s dohodami poslaneckých klubů exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), branný David Kádner (Úsvit), bezpečnostní Roman Váňa a pro životní prostředí Robin Böhnisch (oba ČSSD).

O osudu Amazonu v Dobrovízi rozhodne lidové hlasování. Podmínkou je obchvat
Z územního plánu, který vznikl před více než deseti lety a umožnil výstavbu skladů, je spousta místních v rozpacích. "Od doby, co se sem před třemi roky Amazon nastěhoval, se zhoršilo životní prostředí. V noci nám tudy projíždějí nákladní auta, hučí ještěrky. Je to strašně nepříjemné. Hluk slyšíme i přes protihluková okna, která máme kvůli letišti," reagovala na dotaz HN jedna z obyvatelek, která si nepřála být jmenována. Mezi místními je ale možné najít i smířlivější postoj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů