Pátek, 29. března 2024

Nad dotazy - Stará potrubí

Nad dotazy - Stará potrubí

Vyplývá z platných právních předpisů povinnost, podle které bychom museli stará potrubí pro distribuci zemního plynu vytahovat ze země?

Dotaz:
Jsme společnost, která zajišťuje správu distribuční soustavy zemního plynu. Součástí správy je obnova stávající sítě potrubí uloženého převážně v zemi. Jedná se o ocelová potrubí potažená izolací. Vyplývá z platných právních předpisů povinnost, podle které bychom museli stará potrubí vytahovat ze země? Při současné praxi trubky necháváme v zemi, jedná se o časovou i finanční úsporu. Za odpověď předem děkuji.

Odpověď:

Tuto otázku neřeší předpisy v ochraně životního prostředí. Pokud v zemi ponechané potrubí nezpůsobuje znečištění podzemních vod nebo půdy (ani tyto složky životního prostředí neohrožuje), nevyplývá z vodního zákona ani ze zákona o ochraně zemědělského půdního fondu povinnost staré potrubí odstranit. Tato povinnost by však měla být uvedena v rozhodnutí příslušného stavebního úřadu, kterým byla stavba původního plynovodu povolena (tak je tomu u dočasných staveb), popřípadě v samostatném rozhodnutí o odstranění stavby (v souvislosti se stavebním povolením k realizaci nového potrubí). Obecně je pochopitelně nežádoucí ponechávat stavby, které již neplní svou funkci a které se (není-li o ně pečováno) mohou stát zdrojem rizik (zdravotních, bezpečnostních či ekologických). Podle stavebního zákona lze odstranění stavby nařídit vlastníku stavby, která svým závadným stavem ohrožuje život nebo zdraví osob nebo zvířat, bezpečnost, životní prostředí anebo majetek třetích osob. Je třeba připomenout, že i v případě, že staré potrubí již není využíváno, je jeho vlastník nadále odpovědný za jeho stav a za případné škody tímto zařízením způsobené.

Autor: Mgr. Eva Mazancová

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů