Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Elektrárně Mělník se uvažuje o velké spalovně

V Elektrárně Mělník se uvažuje o velké spalovně

V Elektrárně Mělník v Horních Počaplech se uvažuje o stavbě nového zařízení pro energetické využití odpadů. Nahradily by uhlí, prostřednictvím kterého nyní elektrárna zásobuje teplem Prahu a Mělník. Skupina ČEZ, která by byla investorem, nyní vybírá dodavatele na zpracování studie proveditelnosti. ČTK to řekl mluvčí Skupiny ČEZ pro střední Čechy Martin Sobotka.

"Zatím jsme jen ve fázi, že vybíráme někoho, kdo by nám udělal studii proveditelnosti toho záměru," řekl Sobotka, podle kterého má studie ukázat možné varianty technologií, proveditelnost nebo výši případných investic.

Na jednáních o případné stavbě zařízení se kromě investora podílí také Středočeský kraj, podrobnosti o projektu zatím ale nesdělil. "Stavba zařízení na energetické využití odpadů v Elektrárně Mělník je jednou z možností řešení využití komunálního odpadu. Tato záležitost je však dosud ve fázi úvah, a proto není zatím možné další podrobnosti o tomto záměru uvést," řekl ČTK středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Podle mělnického starosty Ctirada Mikeše (ČSSD) je lokalita v mělnické elektrárně z hlediska využití odpadu, tepla a energie optimální. "Kraj má představu, že by to byla obrovská spalovna, která by energeticky využila odpad, a to jak na teplo směrované směrem do Prahy, tak i na výrobu elektrické energie," řekl ČTK.

Podle Sobotky uhlí v Česku dochází a hledají se další alternativy, jak jej nahradit. "Jednou z možností je spojit synergicky problém odpadů a problém toho docházejícího uhlí tak, že by se energeticky využívaly odpady," řekl. V případě, že by se zařízení na energetické využití odpadu v jejich elektrárně postavilo, zachovala by se stávající infrastruktura dodávek tepla, pouze by se vyměnil zdroj.

Podle Integrovaného registru znečišťování, který zveřejňuje ministerstvo životního prostředí, je Středočeský kraj po Moravskoslezském a Ústeckém kraji na třetí příčce na pomyslném žebříčku znečištění. Mělnicko je přitom v kraji nejvíce zatíženou oblastí. "V případě, že by se tam spoluspalovaly odpady, tak by to znamenalo ještě větší zátěž, co se týče emisí těžkých kovů a organických látek," řekl ČTK Jindřich Petrlík z ekologického sdružení Arnika. Podle něj by se problematika odpadů měla řešit maximální vytříděním a recyklací. "Ve většině měst Středočeského kraje se pořádně ještě nezačaly třídit ani bioodpady, čímž se odkloní zhruba 25 až 30 procent z komunálního odpadu," dodal Petrlík.

ČEZ v minulých dnech informoval o tom, že se chystá modernizovat Elektrárnu Mělník a investovat do ní 750 milionů korun. Úpravy by měly vést ke snížení emisí oxidů dusíku o 60 procent. Modernizace uhelné mělnické elektrárny, která zásobuje elektřinou a teplem Prahu a okolí, by měla být zahájena ještě letos. Některé části zařízení by měly být zprovozněny v listopadu 2014, kompletně budou práce dokončeny ve druhé polovině roku 2015.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů