Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prostějov chce v centru vybudovat podzemní kontejnery na odpad

Prostějov chce v centru vybudovat podzemní kontejnery na odpad

Prostějovská radnice uvažuje o tom, že v centru města instaluje podzemní kontejnery na tříděný odpad, které by v památkové zóně a jejím těsném sousedství nahradily sběrné nádoby. Návrh radních na přípravu projektové dokumentace, která má stát 20.000 korun, projedná zastupitelstvo.

Podle platných předpisů už nelze instalovat sběrné nádoby v městské památkové rezervaci na veřejná prostranství, takže stále více měst buduje podzemní úložiště. "Podzemní kontejnery mají větší kapacitu, jsou přitom nenáročné na prostor. Nad úrovní ulice jsou jen vhazovací sloupky, připomínající odpadkové koše," řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Ivana Hemerková (ODS).

Systém vyprazdňování podzemních kontejnerů svozovým autem s hydraulickou rukou je stejný jako u nadzemních nádob. "Vzhledem k velkému objemu podzemních kontejnerů se navíc prodlužuje doba jejich svozu. Výhodou je možnost získání dotace na instalaci podzemních kontejnerových stanovišť ze Státního fondu životního prostředí, která činí až devadesát procent uznatelných nákladů," podotkl náměstek primátora Jiří Pospíšil (ODS).

V památkové zóně Prostějova nebo v její těsné blízkosti jsou nyní tři nadzemní kontejnerová stání, a to ve Školní ulici u kina Metro, na Přikrylově náměstí a na prostranství spojující náměstí E. Husserla a Újezd. "Vymístění kontejnerů ze Svatoplukovy ulice je navrhováno v rámci studie na řešení tohoto prostoru, která se aktuálně zpracovává. Jako vhodné místo pro jejich přemístění byl vytipován prostor zeleně u vjezdu na parkoviště na náměstí E. Husserla," uvedl náměstek primátora Zdeněk Fišer (ČSSD).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů