Pátek, 19. dubna 2024

Cienciala chce vytvořit novou těžařskou firmu řízenou státem

Cienciala chce vytvořit novou těžařskou firmu řízenou státem

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala chce vytvořit novou těžařskou společnost s většinovým podílem státu. V materiálu připravovaném pro prezentaci na vládě je to jeho klíčový argument pro prolomení těžebních limitů na Mostecku, napsaly dnešní Lidové noviny (LN). Ty mají dokument k dispozici.

Myšlenka na projekt těžařské firmy se státní majoritou vzešla podle LN od firmy Severní energetická, která se oddělila od Czech Coalu Pavla Tykače. Podnikatelé Jan Dienstl a Tomášem Fohler, kteří ji vedou, by se novém projektu spokojili s menšinovým podílem.

Na další těžbě mají zájem, aby si zajistili budoucí zisky i surovinu pro svou elektrárnu ve Chvaleticích. "Stát by do společné firmy vložil své pozemky na Mostecku, podle přijatého usnesení by však neměly vzniknout žádné nároky na státní rozpočet," doplnily Lidové noviny.

Podle Ciencialy by stát díky tomuto projektu získal kontrolu nad těžbou. Nová firma by navíc měla být zárukou, že velká část výnosů z těžby půjde do rozvoje Ústeckého kraje. "Tím by (stát) získal možnost rozhodovat o případné těžbě za dnešními limity, mohl by určovat, komu bude uhlí směrováno podle aktuálních potřeb státu, mohl by více prostředků ze zisku investovat do regionu a především by byl garantem toho, že s vlastníky nemovitostí bude jednáno seriózně," píše se v dokumentu, který na ministerstvu vznikl 22. listopadu. Od té doby čeká na projednání.

Na závěr svého chystaného vystoupení na vládě, jehož plné znění Lidové noviny otiskly, ministr průmyslu a obchodu v demisi vysvětluje, proč by o prolomení limitů měl rozhodnout Rusnokův kabinet. "Protože celý problém není věcný, ale politický, a my jsme vláda nepolitická, nýbrž odborná, mám vážnou obavu, že pokud tento problém nevyřešíme my, bude to politicky neprůchodné i u příští vlády, tak jako u všech předchozích vlád," dodal Cienciala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů