Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rokycany mají problémy s černými skládkami

Rokycany mají problémy s černými skládkami

Ačkoli město provozuje dva sběrné dvory, odpad vyhazují někteří občané na veřejná prostranství. "Takto založená skládka překvapivě rychle roste. Uložení odpadu ve dvoře je přitom zadarmo, včetně správného roztřídění," říká rokycanská místostarostka Marie Hlávková.

Uložení odpadu ve sběrném dvoře v Jiráskově ulici je zdarma, stejně jako ve dvoře v Němčičkách. Odpad se množí v okrajových částech Rokycan, zejména pod Klabavskou strání, na Kalvárii, Na Okrouhlici u Rakováčku, ve Šťáhlavské ulici, v chatové kolonii pod Čilinou či ve Škroupově ulici u potoka. "A těch míst je mnohem více, včetně města, třeba u kontejnerových stání u zimního stadionu, veteriny a tak dále," doplňuje velitel městské policie Petr Wohlmuth.

Proto městská policie zvyšuje dohled a na vytypovaných místech instaluje fotopasti, případně kamerový systém. Pokud je člověk při odhazování odpadu přistižen, může dostat na místě blokovou pokutu až tisíc korun; ve správním řízení a podle dalších okolností, jakou je například původ odpadu, lze udělit pokuty v řádu desetitisíců až statisíců korun.

Černou skládku ale odklízí na své náklady vlastník pozemku, na kterém se hromada odpadu nachází. Ten má poté obrovskou radost, zejména když se účet vyšplhá na desetitísice.

Nebuďte lhostejní k nepořádku, stáhněte si do mobilu freewarovou aplikaci www.ZmapujTo.cz a pomožte mapovat nepořádek po republice a přistihnout "šmejdy", jež jej dělají.

ZDROJ:http://rokycany.5plus2.cz/, upraveno EnviWeb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů