Sobota, 20. dubna 2024

Vyšla Červená kniha květeny jižní části Čech

Vyšla Červená kniha květeny jižní části Čech

Na 830 druhů ohrožených rostlin popisuje Červená kniha květeny jižní části Čech. Dílo vynikající rozsahem a podrobností, které dosud nemá v zemi obdoby, vydalo v těchto dnech Jihočeské muzeum. Je výsledkem šestileté práce 40 botaniků z několika univerzit, muzeí, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Národního parku a CHKO Šumava, řekla ČTK mluvčí muzea Hana Švejkarová.

"Červená kniha květeny jižní části Čech je rozsáhlým dílem, které vzešlo z dlouhodobé spolupráce Jihočeského muzea v Českých Budějovicích a jihočeské pobočky České botanické společnosti, která v jižních Čechách sdružuje amatérské a profesionální botaniky," uvedla.

Na více než 500 stranách jsou zpracovány komentáře k 830 rostlinám, které jsou v jihočeském regionu různým způsobem ohrožené. Zahrnuty jsou i druhy, které už na jihu Čech vyhynuly, popřípadě jsou zatím nezvěstné. Kniha také obsahuje rostliny, které jsou doposud nedostatečně prozkoumané, například pro vědu nově objevené i doposud nepopsané druhy.

Pro jednotlivé druhy je zhodnoceno ohrožení, jsou uvedeny jeho příčiny a navržen i způsob ochrany. Komentáře doplňuje přes 800 map a 270 barevných fotografií. Kromě aktuálních informací o rozšíření a ohrožení rostlin, jsou v knize shrnuty také poznatky o historickém rozšíření, které se podařilo nashromáždit za uplynulých 200 let botanického výzkumu.

Knihu je možné zakoupit v knihovně Jihočeského muzea v Českých Budějovicích nebo objednat v e-shopu www.muzeumcb.cz/knihovna. Od 13. prosince bude nabízena ve vybraných knihkupectvích v Českých Budějovicích a v Praze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů