Čtvrtek, 28. března 2024

Svádějí uhelné elektrárny poslední boj o přežití?

Svádějí uhelné elektrárny poslední boj o přežití?

Zatímco kvůli potřebě snížit emise v Evropě mají obnovitelné zdroje, plynové elektrárny a v některých zemích i jaderné elektrárny zelenou, s uhelnými elektrárnami to nevypadá nijak růžově. V roce 2016 vstoupí v platnost nařízení Evropské unie, podle kterého musejí elektrárny a teplárny po roce 2016 razantně snížit emise oxidů síry a dusíku i vypouštěných tuhých znečišťujících látek. Ty, které tak neučiní, budou muset postupně s přísnějšími limity omezovat výrobu, a nakonec v roce 2022 ukončit provoz.

Již dříve byl však kvůli ochraně klimatu zaveden systém obchodování s povolenkami CO2, který donutil majitele evropských uhelných elektráren investovat do modernizace svých uhelných zdrojů, nebo vystavět úplně nové, účinnější a nízkoemisní.

Aby však přežili současný trend snižování emisí, musejí majitelé evropských uhelných elektráren sáhnout hodně hluboko do svých rezerv. Původně se předpokládalo, že systém povolenek donutí energetické společnosti většinu uhelných elektráren postupně uzavřít. Nyní se ukazuje, že uhlí má díky novým technologiím stále ještě šanci.

V srpnu minulého roku spustila společnost RWE v německém Neurathu nedaleko Kolína nad Rýnem nejmodernější uhelnou elektrárnu světa o výkonu 2200 MW. Její výhodou je nejen vysoká účinnost dosahující až

43 procent, ale především překvapivě rychlá odezva na potřeby sítí. Nová elektrárna dokáže během pouhé čtvrthodiny upravit svůj výkon o 1000 MW, a regulovat tak časté výkyvy obnovitelných zdrojů, především slunečních a větrných elektráren.

Jedním z nejmodernějších zdrojů v Evropě se po dokončení stane elektrárna Ledvice společnosti ČEZ se svým novým blokem o výkonu

660 MW. Teplota páry bude dosahovat 600 stupňů Celsia, což umožní zvýšit účinnost zdroje na 42,5 procenta. Emise skleníkových plynů se díky tomu sníží o 20 procent.

Tyto příklady ukazují, že se uhlí může prosadit i v nízkoemisní energetice. Vzhledem k utlumování jeho těžby a přísnějším emisním limitům však bude význam uhelných zdrojů klesat.


V Česku byla provedena obnova na elektrárně Tušimice. Rekonstrukce čtyř bloků o výkonu 200 MW trvala pět let a díky miliardové investici se podařilo snížit emise oxidu siřičitého na o 79 procent, oxidů dusíku o 70 procent a tuhých znečišťujících látek o 87 procent. Snížila se i spotřeba uhlí a účinnost vzrostla z 34 na 39 procent. Modernizovány jsou také bloky elektrárny Prunéřov II o výkonu 750 MW.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů