Pátek, 26. dubna 2024

Názory na jadernou energetiku se různí

Názory na jadernou energetiku se různí

Stejně jako jiné zdroje, i jádro má své odpůrce i zastánce. Ve Francii se jádro například stará o 70 procent elektřiny a na Slovensku nebo v Belgii o více než polovinu. Jasně se na stranu jádra staví Francie, Británie a Finsko. Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Česko mají výstavbu dalších jaderných bloků ve svých energetických plánech.

Naproti tomu tradičně odmítavý postoj k využití jaderné energie zastává Rakousko, mezi tvrdé odpůrce jádra se nedávno zařadilo také Německo. V období okolo havárie ve Fukušimě zde bylo politickým rozhodnutím zahájeno takzvané Energiewende, tedy zásadní obrat směrem k obnovitelným zdrojům a postupné uzavírání jaderných bloků.

Tato havárie poznamenala i provoz dalších jaderných bloků napříč státy Evropské unie. Ta vyhlásila ještě přísnější podmínky pro jejich provozování a prověřila je sérií zátěžových testů, které probíhaly i v Česku.

České elektrárny prošly testy bez problémů. Finální zpráva potvrdila, že se české jaderné elektrárny řadí mezi čtvrtinu nejlépe provozovaných elektráren na světě. V radiační ochraně dosahuje Temelín 5krát lepších výsledků, než je světový průměr jaderných elektráren, a dvakrát nižší poruchovosti.

Je to zejména kvůli pravidelné modernizaci obou jaderných elektráren. Za dobu provozu společnost ČEZ vložila do vylepšení elektráren Dukovany a Temelín téměř 30 miliard korun. Investice umožnily v září 2013 navýšení výkonu každého z bloků Temelína na 1055 MW. V letech 2009 až 2012 zvýšila výkon každého z bloků ze 456 MW na 500 MW také Jaderná elektrárna Dukovany.

Překážkou v rozvoji jaderné energetiky jsou však především vysoké finanční náklady na výstavbu nových bloků. Ty by se ve stabilním ekonomickém prostředí s dostatečně vysokou cenou elektřiny a emisních povolenek měly vrátit. Současná nejistota ohledně dalšího směřování trhu a především evropské regulace však představuje určitá rizika.

Proto se v Evropě stále častěji mluví o nutnosti určité podpory výstavby nových jaderných zdrojů. Mezi nejčastěji skloňované možnosti se řadí garance výkupních cen elektřiny z jádra. Tímto směrem se ubírají úvahy i v Česku a podobné záruky se řeší i v souvislosti s výstavbou nových jaderných bloků.


487 TWh elektřiny vyrobily dohromady jaderné elektrárny Temelín a Dukovany za dobu své existence. Přibližně stejně, kolik celé Česko spotřebovalo za posledních sedm let.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů