Úterý, 23. dubna 2024

Vyšší počet kontrol kvůli falšování, přísnější kritéria normy IFS Food

Vyšší počet kontrol kvůli falšování, přísnější kritéria normy IFS Food

Náhrada drahé suroviny za levnou, použití jiné technologie, nedodržení receptury či nesprávné uvedení místa původu - to jsou stále aktuální témata v médiích. Svět potravin zveřejnil vyjádření Bureau Veritas k problematice falšování potravin.

Výňatek z textu:

Jak upozornila certifikační společnost Bureau Veritas, nyní se nově požaduje kontrola nakupovaných surovin i ve vztahu k původu. Další letošní novinkou je požadavek, aby kontrolní plány zahrnovaly rozbory produktů i v oblasti falšování potravin či možných podvodů. Tyto standardy zahrnuje mezinárodní norma IFS Food.

"Některé obchodní řetězce v souladu s výše uvedenými aspekty požadují po svých dodavatelích kromě standardních rozborů na mikrobiologické a chemické parametry u výrobků pod privátní značkou i rozbory na specifické parametry prokazující falšování či klamání. Například na koňskou DNA u inkriminovaných výrobků, především produktů z mletých mas," upozornila na přísnější a rozšířenější kritéria a požadavky při kontrolách potravin Jitka Vokurková, vedoucí auditorka společnosti Bureau Veritas pro oblast potravinářství.

Podle Vokurkové z hlediska falšování patří mezi ohrožené komodity exkluzivní potraviny (lihoviny, koření, víno) a potraviny prodávané ve velkém množství (masné výrobky, oleje, káva a kakao, ovocné šťávy). Mezi hlavní způsoby falšování patří náhrada drahé suroviny za levnou, použití jiné než deklarované technologie, nedodržení receptury či nesprávné uvedení místa původu.

Kdo normy a přísnější kritéria při kontrolách stanovuje? Kromě lokálních inspekčních úřadů je na přísnější kontroly potraviny veden mezinárodní tlak. Na jejich tvorbě se mimo jiné podílí i zástupci obchodních řetězců a významní výrobci potravin. Co se týče výše uvedených přísnějších kritérií vycházejících z normy IFS Food (tedy International Featured Standards Food). Vlastníci těchto standardů a technický tým jsou především z Německa, dále z Itálie, Francie a USA.

"Problematika falšování potravin a klamání spotřebitelů je obsáhlá, zahrnuje téměř všechny komodity a jak je patrné ze současných zpráv v oblasti potravinářství a nálezů státních dozorových orgánů, je to záležitost stále aktuální a nutná ke globálnímu řešení," uzavřela Vokurková

Celý článek zde:
http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=3762

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů