Vyšší počet kontrol kvůli falšování, přísnější kritéria normy IFS Food
Náhrada drahé suroviny za levnou, použití jiné technologie, nedodržení receptury či nesprávné uvedení místa původu - to jsou stále aktuální témata v médiích. Svět potravin zveřejnil vyjádření Bureau Veritas k problematice falšování potravin.
Výňatek z textu:
Jak upozornila certifikační společnost Bureau Veritas, nyní se nově požaduje kontrola nakupovaných surovin i ve vztahu k původu. Další letošní novinkou je požadavek, aby kontrolní plány zahrnovaly rozbory produktů i v oblasti falšování potravin či možných podvodů. Tyto standardy zahrnuje mezinárodní norma IFS Food.
"Některé obchodní řetězce v souladu s výše uvedenými aspekty požadují po svých dodavatelích kromě standardních rozborů na mikrobiologické a chemické parametry u výrobků pod privátní značkou i rozbory na specifické parametry prokazující falšování či klamání. Například na koňskou DNA u inkriminovaných výrobků, především produktů z mletých mas," upozornila na přísnější a rozšířenější kritéria a požadavky při kontrolách potravin Jitka Vokurková, vedoucí auditorka společnosti Bureau Veritas pro oblast potravinářství.
Podle Vokurkové z hlediska falšování patří mezi ohrožené komodity exkluzivní potraviny (lihoviny, koření, víno) a potraviny prodávané ve velkém množství (masné výrobky, oleje, káva a kakao, ovocné šťávy). Mezi hlavní způsoby falšování patří náhrada drahé suroviny za levnou, použití jiné než deklarované technologie, nedodržení receptury či nesprávné uvedení místa původu.
Kdo normy a přísnější kritéria při kontrolách stanovuje? Kromě lokálních inspekčních úřadů je na přísnější kontroly potraviny veden mezinárodní tlak. Na jejich tvorbě se mimo jiné podílí i zástupci obchodních řetězců a významní výrobci potravin. Co se týče výše uvedených přísnějších kritérií vycházejících z normy IFS Food (tedy International Featured Standards Food). Vlastníci těchto standardů a technický tým jsou především z Německa, dále z Itálie, Francie a USA.
"Problematika falšování potravin a klamání spotřebitelů je obsáhlá, zahrnuje téměř všechny komodity a jak je patrné ze současných zpráv v oblasti potravinářství a nálezů státních dozorových orgánů, je to záležitost stále aktuální a nutná ke globálnímu řešení," uzavřela Vokurková
Celý článek zde:
http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=3762