Pátek, 26. dubna 2024

Čápi z Dobřan neodletěli na jih, podobné případy se opakují

Čápi z Dobřan neodletěli na jih, podobné případy se opakují

Ornitologové v Plzeňském kraji se v posledních letech často setkávají s čápy bílými, kteří na podzim neodlétli do zimovišť, ale zůstali na hnízdištích. Dva takoví čápi jsou i v těchto dnech k vidění kolem hnízda v Dobřanech na Plzeňsku a při lovu potravy v širokém okolí. Zimu jsou ptáci schopni přečkat, pokud ale napadne sníh, čápi neseženou dostatek potravy, řekl dnes ČTK Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

"Stává se to každý rok a normální to není. Vidět po zasněženém poli v listopadu, prosinci či lednu chodit čápa nebo dokonce dva čápy bílé najednou, je v našem zeměpisném pásmu tak trochu rarita, ale za posledních deset let bohužel i reálná věc," řekl. Loni přebýval čáp v zimě u Kdyně na Domažlicku, předloni na Tachovsku a v Chebu, před tím u Blovic na Plzeňsku, případů je za posledních 15 let více. Důvod, proč čápi neodlétli, ornitologové přesně neznají. Makoň se domnívá, že jsou to slabí jedinci, kteří by dalekou cestu nezvládli. "Podle mého to pak není dobře ani pro samotnou přírodu, ani populaci čápů bílých," tvrdí.

Tam, kde zůstal přes zimu pár, hnízdí zhruba o měsíc dříve než ostatní čápi. To ale není dobré pro mláďata a úspěšnost hnízdění. Na další generace se také přenáší netypické chování. Slabší nemigrující ptáci navíc díky časové výhodě zabírají atraktivní hnízdní lokality později přilétajícím čápům, kteří jsou ale díky schopnosti zvládnout dlouhou cestu pro budoucnost populace víc žádoucí.

I když se plzeňští zvířecí záchranáři snaží čápy z Dobřan odchytit a monitorovat jejich pohyb, Makoň se přiklání spíše k tomu ponechat vše na přírodních zákonitostech. "Pokud mají přežít a být dobrým základem pro nově vznikající populaci čápů u nás celoročně se vyskytujících, tak to musí zvládnout sami a bez lidské pomoci," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů