Pátek, 29. března 2024

ČEZ kvůli dostavbě nadsadí výkupní cenu

ČEZ kvůli dostavbě nadsadí výkupní cenu

Garantovaná výkupní cena může být 75 eur za MWh, ale i 100. Rozhodující bude, jakou ziskovost stát společnosti ČEZ povolí.

Nové bloky Temelína se odběratelům elektřiny prodraží, přiznává generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Pevně daná výkupní cena může být až na trojnásobku dnes platné ceny elektřiny na energetických burzách.

Při současné úrovni burzovních cen je stamiliardová investice do nových jaderných bloků nenávratná. Topmanažeři ČEZ se proto již několikrát nechali slyšet, že bez zaručené návratnosti investice stavět v Temelíně nezačnou. A své nároky stále víc stupňují.

Beneš totiž naznačil, že požadovaná cena může být na úrovni okolo sta eur za megawatthodinu. Tedy na podobné sumě, jakou dohodlo konsorcium vedené francouzským koncernem EDF s britskou vládou v případě dvou nových bloků jaderné elektrárny Hinkley Point C.

Zákazníci prý už reálně cenu okolo stovky eur platí. "Když se podíváte na situaci v Německu, samotná silová elektřina stojí 38 eur a podpora obnovitelných zdrojů dalších 62 eur. Cena 100 eur tedy není mimo realitu," říká šéf ČEZ. Konkrétnější však zatím být nechce. "Neumím to odhadnout. Je na to ještě brzy," odpovídá Beneš na otázku, jakou výši garantované ceny neboli "strike price" bude jeho firma po státu vyžadovat.

ČEZ se nejspíš pokusí cenu nadsadit a po vyjednávání s vládou ze svých požadavků sleví. Jednání se z tohoto důvodu mohou protáhnout na dlouhé měsíce i roky, stejně jako tomu bylo v případě vyjednávání britské vlády s EDF.

Značný dopad na konečnou výši ceny bude mít dohodnutá výše zisku provozovatele nových temelínských bloků. Pokud si podobně jako EDF v Anglii prosadí ČEZ desetiprocentní roční výnosnost, garantovaná cena se skutečně dostane na hodnoty poblíž sta eur.

Pokud by se však ČEZ spokojil s rozumnější ziskovostí mezi sedmi až osmi procenty, jakou dnes stát poskytuje třeba distributorům energií, cena elektřiny z nových bloků Temelína rázem spadne na 75 až 80 eur za megawatthodinu.

Za zmínku stojí také rychlý nárůst hodnoty garantované výkupní ceny v čase. Ještě v říjnu loňského roku šéf ČEZ nepřímo naznačil, že by mohla stačit cena okolo 60 eur za megawatthodinu. V té době se jednalo o deset eur navíc oproti tehdejší ceně na burzách.

Náměstek ministra průmyslu a hlavní spoluautor nové státní energetické koncepce Pavel Šolc pak letos v březnu v rozhovoru pro týdeník Ekonom zmínil částku 65 eur. A v létě již v českém energetickém byznysu kolovala informace o fixaci na 75 eurech.

Garance návratnosti

Další háček je v tom, že uvedené částky se vztahují k dnes platným cenovým úrovním.

Výstavba nových bloků v Temelíně odstartuje pravděpodobně až v roce 2020 a budou v provozu snad v roce 2028. Garantovaná výkupní cena tudíž naroste ještě o inflaci.

Vedení ČEZ tak dává nastupující vládě na výběr - podpořte nové bloky Temelína na úkor peněženek spotřebitelů energie, nebo žádné nebudou. A varují, že bez nich bude Česko v roce 2030 čelit závislosti na dovozu elektřiny ze sousedních zemí.

Právě s ohledem na chybějící garanci návratnosti investice i dosud neschválenou podobu státní energetické koncepce vedení ČEZ oddaluje výběr vítěze temelínského tendru. Oba uchazeči, americký Westinghouse i konsorcium Rosatomu se Škodou JS, naopak dávají stále důrazněji najevo, že se jim průtahy nelíbí.

Razantnější jsou ve svých prohlášeních američtí manažeři. "ČEZ bude mít na začátku příštího roku dostatek informací k tomu, aby si vybral technologii a oznámil vítěze," říká výkonný ředitel českého zastoupení Westinghousu Pavel Janík. A dodává, že podmínky takzvaného contractu for difference - tedy garantované návratnosti investice - stejně v Bruselu neschválí dříve, než se ČEZ rozhodne pro americkou či ruskou technologii.

Technická část nabídky je již prakticky hotová. "V pátek zástupci konsorcia předají společnosti ČEZ kompletní nabídku," uvedl včera ředitel českého zastoupení Rosatomu Zdeněk Šíma. V příštím týdnu by měl upravenou technickou dokumentaci na základě požadavků zadavatele soutěže odevzdat také Westinghouse.

Další jednání se tak v příštím roce budou týkat výhradně obchodních podmínek dostavby Temelína včetně nabídkové ceny. ČEZ předem varuje, že tato jednání potrvají nejméně dvanáct měsíců, možná i déle. S rozhodnutím prý není kam spěchat.

Termín podpisu smlouvy s vítězem je prý reálný až na jaře roku 2015. "Nedokážu si představit, že bychom podepsali plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než budeme mít zajištěný contract for difference nebo jiné obchodní schéma," říká kategoricky Daniel Beneš.

Stručná historie dostavby Temelína

léto 2008
ČEZ rozhodl o dostavbě 3. a 4. bloku v Temelíně, začíná proces posuzování dopadu stavby na životní prostředí (EIA).

srpen 2009
ČEZ vyhlásil veřejnou zakázku na dostavbu nových bloků Temelína.

jaro 2010
V soutěži se kvalifikovali tři uchazeči - Westinghouse Electric Company (USA), Areva NP (Fr.) a česko-ruské sdružení MIR.1200, za nímž stojí plzeňská Škoda JS a ruský státní koncern Rosatom

říjen 2011
ČEZ vyzval trojici uchazečů k podání závazné nabídky.

červenec 2012
Všichni tři uchazeči odevzdali závazné nabídky.

říjen 2012
ČEZ vyřadil ze soutěže Arevu kvůli údajně zásadním nedostatkům v nabídce; Areva se brání žalobou k antimonopolnímu úřadu.

leden 2013
Konec procesu EIA, ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko.

březen 2013
ČEZ zveřejnil předběžné hodnocení nabídek, Westinghouse vede.

srpen 2013
Šéf ČEZ Daniel Beneš oznámil, že termín výběru vítěze soutěže (původně prosinec 2013) se posouvá přinejmenším o rok.

listopad 2013
Další zpoždění - aktualizovaný návrh státní energetické koncepce hovoří o spuštění třetího bloku Temelína v roce 2026 a čtvrtého v roce 2028

Čekání na smlouvu
"Nedokážu představit, že bychom podepsali plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než budeme mít zajištěný contract for difference nebo jiné obchodní schéma," říká šéf ČEZ Daniel Beneš.

"Cena 100 eur za megawatthodinu není mimo realitu."
Daniel Beneš
generální ředitel ČEZ

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů