Úterý, 19. března 2024

NEPOUŽIVEJTE PYROTECHNIKU, CHOVEJTE SE OHLEDUPLNĚ KE SVÉMU OKOLÍ!

ÚZKOST - STRACH - STRES - ZRANĚNÍ - BOLEST - TRAUMA - ŠOK - SMRT - to je krátký výčet toho, co může přinést "zábavní" pyrotechnika zvířatům

NEPOUŽIVEJTE PYROTECHNIKU, CHOVEJTE SE OHLEDUPLNĚ KE SVÉMU OKOLÍ!

TRAUMA - ŠOK - ÚZKOST - STRACH - působí i malým dětem, miminkům, lidem

U všech zvířat (i u těch zavřených na farmách a zvířat volně žijících) vyvolávají výbuchy šok a úlek, dochází k jejich zranění a psychickému traumatu.

Kruté, nelidské
Ohňostroje, pyrotechnika obecně a oslavy přinášejí do života zvířat zmatek, úzkost a strach. Zvířata v zájmových chovech, pokud mají možnost, často utíkají ve snaze uniknout děsivé detonaci a traumatizujícím výbuchům. Dochází ke srážkám s auty, narážení do překážek, do domů, plotů, apod. nástrah.
Zvířata hynou, jsou mrzačena. Výbuchy pyrotechniky mohou způsobit slepou paniku - vážné zranění, hluboce zakořeněný strach, až smrt. Kromě toho, sluch většiny zvířat je značně citlivější než lidské ucho.

Psi a kočky se snaží utéct a schovat, traumatický zážitek mají v sobě po celý život. Mohou se velmi lehce zaběhnout, ztratit se. Mnoho psů pak, v lepším případu, skončí v útulcích a odchytových stanicích; a kočky.... V inklinovaný čas je nutné klidné, ohleduplné zacházení a je žádoucí zůstat se zvířetem doma, poradit se s veterinářem o péči, popř. o poskytnutí uklidňujících látek.

V šoku a stresu jsou i další zvířata: volně žijící zvířata: ptáci, veverky, srny; zvířata zavřená na farmách - ti všichni škodlivou, nebezpečnou "zábavní" pyrotechnikou trpí a dokonce hynou!

mrtva

foto: mrtvá labuť - důsledek nárazu do tramvajové troleje nad pražským mostem kvůli leknutí z výbuchu pyrotechniky na Silvestra 2012 (archiv záchranné stanice Lesů HMP)

Světlo, hluk, zápach
Ohňostroje produkují světlo (mluvíme o světelném znečištění), hluk a znečištění ovzduší. Exploze ohňostrojů uvolňují chemické látky a pevné částice - popílek v kouři, dochází ke kontaminaci životního prostředí.
Ohňostroje i kvůli chemikáliím představují velké nebezpečí pro volně žijící živočichy žijící v/nebo poblíž oblastí, kde k ohňostrojům dochází, stejně jako pro divokou zvěř nacházející se po větru. A tyto chemikálie a popílek jsou také nebezpečné pro domácí zvířata žijící v oblasti, kde výbuchy nastávají. A nelze zapomenout na malé děti, lidi s astmatem a dalšími zdravotními problémy.

Žádná sláva, ale BOMBOVÝ ÚTOK
Exploze "zábavní" pyrotechniky mohou dosahovat hodnoty 190 dB. To je o 110 - 115 dB více než začíná poškození lidského sluchového ústrojí (75 - 80 dB, např. hluk u hlavních silnic) a hranice poškození sluchu zvířat je zřejmě ještě nižší.
U zvířat, která jsou příliš blízko výbuchů, může dojít k popáleninám a poškozením očí.
Hluk, který pyrotechnika způsobuje je vyšší než startující letadlo (120 - 130 dB) nebo hluk motorky či sbíječky (okolo 100 dB).

Zábavní pyrotechniku používají jedinci zejména za tmy - ptáci, zejména labutě pak v úleku a šoku vzlétnou, při dezorientaci, bohužel, často narazí do drátů tramvajových trolejí nebo jiného vedení.
O konkrétní informace jsme požádali záchrannou stanici v Praze:

Záchranná stanice Lesů HMP pro volně žijící živočichy (Praha Jinonice) přijala letos od 1. září 2013 několik labutí, z nichž 7 bylo prokazatelně zraněno po nárazu do tramvajových trolejí. Během zimy 2012/2013 (1. 9. 2012 - 30. 4. 2013) stanice přijala 37 labutí, které byly zraněny v důsledku nárazu do tramvajových trolejí na pražských mostech. Třetina z nich (13) uhynula na následky zranění nebo musela být utracena kvůli zranění neslučitelnému s dalším životem. Kromě těchto zraněných labutí, přijala stanice labutě v nouzi - osiřelé mláďata, vysílené jedince, s poraněním od rybářských háčků, apod. V roce 2012, kdy stanice zahájila činnost, přijala celkem 33 labutí, v roce 2013 - k 21. 11. 2013 to bylo již 80 labutí. Informace poskytla Ing. Zuzana Pokorná.


Záchranná stanice pro veverky Pinky, Petr Soukup:
"Veverky jsou stresové, hluk je samozřejmě děsí. "Štěstí" ale mají v tom, že to jsou striktně denní tvorové. A protože ohňostroje bývají za tmy, jsou již veverky v hnízdech a hluk v nich přečkají.
Komplikovanější to je ale s bouchacími kuličkami či jinou pyrotechnikou, používanou za dne v parcích či v lese. Rizikovou skupinou jsou mláďata veverek ve věku 6 až 8 týdnů, která se sice již opatrně sama pohybují v těsném okolí hnízda, ale jsou ještě plně závislá na mateřském mléku matky. Na jakýkoli hluk reagují panickým útěkem, a vzdálí-li se při něm od hnízda, nedokáží najít cestu zpět a zemřou hlady."

mluvčí parku KRNAP, Bc. Radek Drahný:
"Světlo nad rámec přirozeného světla má negativní vliv na zvěř, která potřebuje klid.
Stres také způsobuje hluk z pyrotechniky. Navíc zvěř v zimě nemá tak snadný pohyb, aby před hlukem utekla. Stejně tak, jak jsou ze zábavní pyrotechniky vystrašeni domácí mazlíčci psi a kočky, jsou ve stresu také volně žijící zvířata, to si musí veřejnost uvědomit."

Žádejme lidi, aby se vyhnuli použití pyrotechniky!

Záznam z "oslav" Silvestra, v malém podhorském městě (okres Ústí nad Orlicí), 2012:
pomahame.spolecnostprozvirata.cz

Záznam z "oslav" Silvestra, v malém podhorském městě (okres Ústí nad Orlicí), 2013
pomahame.spolecnostprozvirata.cz

Jste-li z Pelhřimova, podpořte místní petici:
www.denik.cz

-------------------------------------------------------------------------------------------------

listopad 2013

Společnost pro zvířata - ZO ČSOP
Michelská 5, 140 00 Praha 4
www.spolecnostprozvirata.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů