Pátek, 19. dubna 2024

Koaliční smlouva: vláda předloží přelomový zákon, který srazí závislost na fosilních palivech

Není jasné, zda vláda ochrání obce před uhelnými doly

Koaliční smlouva: vláda předloží přelomový zákon, který srazí závislost na fosilních palivech

"Navrhneme společně s opozicí zákon o snižování závislosti na fosilních palivech za podmínky, že tím neutrpí konkurenceschopnost české ekonomiky," uvádí návrh nové koaliční smlouvy. Právě takový zákon, který se již osvědčil v Británii a dalších zemích, systematicky prosazuje Hnutí DUHA svou iniciativou Velká výzva (www.velkavyzva.cz)

Koalice může s podporou opozičních stran počítat. TOP 09 záměr zákona podporuje a také KSČM se chce na jeho přípravě podílet.

Legislativa rozhýbe nová, efektivní průmyslová odvětví, srazí účty rodin a firem za energie, vyčistí ovzduší a sníží skleníkové emise. Zákon by znamenal, že ČR bude cílevědomě snižovat svoji závislost na ropě, plynu a uhlí, rok za rokem, krok za krokem.

Koaliční smlouva však má zároveň zásadní vadu: neříká, jestli vláda ochrání severočeské obce před uhelnými doly. Přitom by stačilo doplnit podmínku, že těžba uhlí nebude postupovat za cenu vyhánění lidí z domovů a bourání obcí.

A koalice také ve své smlouvě bohužel:

  • pouze vágně hovoří o podpoře recyklace a neuvádí konkrétní cíle a plány, jak toho chce dosáhnout,
  • neříká, zda a jak bude pečovat o divokou přírodu a národní parky,
  • není jasné zda neustoupila od předvolebních slibů, že případné nové reaktory v Temelíně nebudou dotovat spotřebitelé ani daňoví poplatníci,
  • chce prosazovat mezinárodní dohodu o globálních změnách podnebí, která by nebyla změřena na řešení problému (tedy snižování emisí skleníkových plynů), ale primárně na drahou sanaci následků.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů