Čtvrtek, 28. března 2024

Česká republika s desetiletým předstihem

Česká republika s desetiletým předstihem

Celosvětová kapacita solárních elektráren činí 102 GW, z toho 70 procent se nachází v Evropě. Na instalovaném výkonu všech zdrojů výroby elektřiny se tam podílejí ze 7 procent, na dodávkách elektřiny ve špičkách 5,2 procenta, celkem ze 2,6 procenta.

Fotovoltaika se v Evropě v posledních letech rozvíjela neuvěřitelným tempem. Razantní nástup zaznamenala v roce 2010, boom pokračoval i v roce 2011. V roce 2012 Evropa vystřízlivěla a zdá se, že se na polích nové solární elektrárny v mnohých zemích zatím stavět nebudou. Budoucnost mají spíše drobné střešní instalace. Zmíněný boom pak byl způsoben ani ne tak pozitivy tohoto zdroje, jako spíše rozsáhlými dotacemi. A Česko je příkladem toho, co lze způsobit neuváženou podporou. V roce 2010 se v Česku postavilo dvakrát více solárních elektráren než ve Spojených státech.

S instalovanou kapacitou 2072 MW se Česko řadí mezi největší hráče i v Evropě. Přestože klimaticky nepatří mezi nejvhodnější regiony, pokud jde o intenzitu a délku slunečního svitu, může vyrábět v solárních elektrárnách dvakrát více elektřiny než prosluněná Francie.

Obecně ale patří využití energie ze slunce k nejčistším způsobům výroby elektřiny. Za šetrnou vůči životnímu prostředí však nelze považovat výrobu a likvidaci fotovoltaických panelů. Přesto jde o energetický zdroj, kterého bude v přírodě dostatek. Sluneční výkon 40bilionkrát přesahuje teoretickou spotřebu lidstva. Dnes se z něj však dokáže využít pouze část. Budoucnost fotovoltaiky proto také závisí na technologickém pokroku a ceně instalací, které by měly časem obstát v konkurenci s dalšími zdroji, stejně jako je tomu při využívání energie z dalších přírodních živlů.Jejich výroba je však nestabilní.

Německo - světový šampion z hlediska instalovaného výkonu

S kapacitou 32,4 GW má čtyřikrát více solárních panelů než druhá Čína. Průkopníci fotovoltaiky, USA a Japonsko, mají dnes ve srovnání s Němci jen desetinovou kapacitu.

Itálie - nejvíce vyrobené elektřiny ze slunce

S téměř sedmiprocentním podílem na výrobě elektřiny předstihla i Německo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů