Pátek, 26. dubna 2024

Hodonínská elektrárna zpracuje 12 tisíc vzorků biomasy

Hodonínská elektrárna zpracuje 12 tisíc vzorků biomasy

Na dosaženém výsledku tuzemského symbolu ekologické výroby elektřiny a tepla má zásluhu zprovoznění inovované laboratoře sloužící ke vzorkování a analýze biomasy. Uvedený subjekt investoval do nových technologií více než 5 milionů Kč, posílil tak pozici technologického lídra v oboru. V konečném důsledku přispěje k ekologičtější i ekonomičtější výrobě energií v Hodoníně.

Laboratoř zpracovává naprostou většinu vzorků z dodávek a zpravidla po jednom vzorku denně ze spotřeby. Hlavní technologie zde tvoří sušárny vzorků biomasy, sestava střižných mlýnů FRITSCH Pulverisette P25 a P19, kalorimetry LECO AC-600, termogravimetry LECO TGA-701 a řídicí PC.

Data získaná v laboratoři přesně dokladují kvalitu a množství spálených biopaliv. Navíc pomohou určit výhřevnost a množství spotřebovaného biopaliva se stanovenou přesností jako podklad pro fakturaci a tepelnou bilanci elektrárny.

Elektrárna ročně vyrobí zhruba 400 milionů kWh elektřiny. Více než polovina objemu vychází z biomasy, zbytek vzniká spalováním uhlí. Z produkce čerpá i slovenské město Holíč, subjekt z Hodonína tak tvoří evropský unikát v dodávce přeshraničního tepla.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů