Sobota, 20. dubna 2024

Jak šetrně a zdravě nakupovat, prozradí inovovaná kniha

Jak šetrně a zdravě nakupovat, prozradí inovovaná kniha

Jak zajistit, aby pod vánočním stromkem nebyly zdravotně závadné hračky, kterých celníci před nedávnem objevili tisíce kusů? (1) Jak si být jistý, že svými nákupy nezatěžujeme planetu a zdraví lidí v jiných částech světa? Odpovědi na tyto i mnoho dalších otázek přináší inovovaná a doplněná kniha Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně. První vydání zmizelo z pultů knihkupců během několika měsíců, proto sdružení Arnika připravilo a do předvánočního prodeje poslalo vydání druhé. Záštitu nad knihou převzala europoslankyně Zuzana Roithová, která se zasadila o novelizaci směrnice o bezpečnosti hraček.

"Svým každodenním rozhodováním o běžných věcech můžeme významně ovlivnit nejen vlastní zdraví a kvalitu života, ale také životní prostředí a tak i zdraví příštích generací. Naše spotřební chování má totiž řadu dopadů nejen na českou ekonomiku, ale i stav životního prostředí v dalších částech světa. Inovované vydání knihy jsme připravili na závěr Evropského roku občanů (2). Žijeme v Evropské unii, která více, než je tomu v jiných regionech, zajišťuje ochranu svých občanů mimo jiné před přehršlí toxických látek ve výrobcích. Kniha ukazuje konkrétní příklady, jaké důsledky na zdraví i přírodu má naše rozhodování. Stačí si je jen uvědomit a udělat často velmi drobnou změnu. Jsem přesvědčen, že chovat se k životnímu prostředí ohleduplněji je jednoduché a možností je velmi mnoho," říká předseda Arniky a vedoucí programu Toxické látky a odpady Jindřich Petrlík.

Europoslankyně Zuzana Roithová ve své předmluvě ke druhému vydání knihy mimo jiné uvádí: "Jsem velmi ráda, že nová edice obsahuje kapitolu i o bezpečnosti hraček, jelikož ochrana těch nejmenších a potřebných má být vždy pilířem veřejnoprávní regulace. Když jsem s kolegy připravovala novelizaci směrnice o bezpečnosti hraček, tak mi mimořádně šlo o osvětu, jelikož nové standardy nejlépe prosadí tlak koncových spotřebitelů - dobře informovaných rodičů, prarodičů a pedagogů."

Výňatek z recenze Ivana Ryndy: "...jako učitel jsem moc vděčný, že ta knížka je udělaná - "pro blbé". Je plná tabulek, obrázků a příkladů, někdy lehce demagogických názorností a praktických návodů, které mají rádi novináři, ale které se taky dobře pamatují, přesvědčují nás a dají se skutečně provést. Když řeknu, že je něco udělané pro blbé, myslím to vždycky jako poctu: je to rychlé a pochopí to každý, chytrý i hloupý. A taky: kdo dokáže správně a přesně napsat něco právě takhle, musí být sám dost chytrý. A tak za chytrý návod k chytrému životu autorům děkuju a myslím, že můžeme poděkovat všichni." Podrobnější hodnocení jsou k dispozici na http://arnika.org/kniha-recenze

Knihu "Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně" je možné si za 163 korun objednat přímo na webu Arniky: http://arnika.org/jak-zit-dobre-zdrave-a-ekologicky-setrne Zakoupit ji lidé mohou také v síti knihkupectví Kosmas. Kniha má 150 stran rozdělených do 15 kapitol a malou encyklopedii důležitých pojmů.

Kniha nabízí například následující tipy, jak postupovat při výběru hraček:

. Méně je vždy více! Kupujte méně hraček, avšak dbejte na kvalitu. Kvalita je důležitější než množství.

. Upřednostňujte hračky z obnovitelných materiálů. Mezi nejvhodnější přírodní materiály patří dřevo, vlna, bavlna, len, papír, kůže apod. Z nich hračku můžete vyrobit i sami doma. Pokud k tomuto procesu přizvete i vaše dítě, samotný proces výroby se stane hrou.

. Kupujte pevné dřevěné hračky s co nejméně lepenými částmi. Dávejte přednost pokud možno nelakovaným a nebarveným hračkám.

. Kupujte hračky s označením "Neobsahuje PVC" (PVC-free) nebo "Neobsahuje ftaláty" (Phthalate-free).

. Dávejte přednost hračkám z přírodní gumy.

. Kupujte hračky s certifikátem Bezpečné hračky nebo Bezpečná a kvalitní hračka.

. Každou novou hračku nejprve rozbalte a nechte ji nějakou dobu venku, než ji dáte dítěti, aby se část nebezpečných látek mohla případně odpařit.

. Vycpané panenky předtím, než je dáte dětem, raději vyperte.

. Kupujte látkové hračky s certifikátem ověřené textilie (např. Eko-Tex) nebo organic a BIO.

. Vybírejte hračky se značkou FSC, které jsou přidělovány výrobkům ze dřeva pocházejícího z lesů s udržitelným hospodařením.

. Sledujte stránky České obchodní inspekce, Ministerstva zdravotnictví, kde jsou aktuálně zveřejňovány nevyhovující výrobky, nebo naši databázi rizikových výrobků.

Publikace je členěna do čtrnácti kapitol, z nichž každá se věnuje jednomu tématu, například Potraviny, Textil a odívání, Turistika či Chemické látky. Inspirací pro knihu se stala příručka Resource Kit for Sustainable Consumption, vydaná vloni Programem OSN pro životní prostředí UNEP. Česká verze se věnuje obdobným tématům, ovšem v kontextu českého prostředí, a proto v ní také přibyly tři nové kapitoly (Ekoznačení, Hračky a péče o děti a Chemické látky) a encyklopedie s více než 120 hesly. Vedle shrnujících faktických informací obsahuje každá kapitola konkrétní doporučení pro jednotlivce i úřady a také další užitečné odkazy.

Podrobný popis knížky i jednotlivých kapitol je na http://arnika.org/kniha-jak-zit-dobre-zdrave-a-ekologicky-setrne A jakým tématům se kniha konkrétně věnuje?

  • Životní styl - žít pro dnešek a pro zítřek
  • Potraviny - jak nakrmit svět, aniž bychom zbídačili planetu?
  • Textil a odívání - móda, která Zemi moc nestojí
  • Volný čas: udělej si sám - zahradničení pro život dnes i zítra
  • Bydlení - v souladu s přírodou
  • Hračky a péče o děti - jak vybrat bezpečnou hračku aneb malý spotřebitel v Evropě
  • Energie - úspory pro Zemi: nejlepší energie je ta, kterou nemusíme vyrobit
  • Mobilita - svět na dosah ruky
  • Nové informační a komunikační technologie - urychlení udržitelného rozvoje
  • Voda - využívejme ji s rozvahou
  • Turistika - cíl cesty: udržitelnost
  • Reklama a masmédia - nástroje pro podporu spotřeby
  • Ekodesign - výroba ohleduplná k životnímu prostředí
  • Chemické látky - včasná varování, pozdní poučení
  • Ekoznačení - chrání spotřebitele

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů