Úterý, 19. března 2024

Plzeňská teplárna vyrábí třetinu energie z obnovitelných zdrojů

Plzeňská teplárna vyrábí třetinu energie z obnovitelných zdrojů

Plzeňská teplárenská vyrábí už přes 30 procent tepla a elektřiny spalováním neuhelných paliv, tedy z obnovitelných zdrojů. Jde hlavně o biomasu, ale také o pivovarské mláto a uhelné kaly. ČTK to řekl šéf městské teplárny Tomáš Drápela.

"Elektřiny už vyrábíme z obnovitelných zdrojů, tedy konkrétně z biomasy, 42 procent. To je u uhelné teplárny obrovské číslo, dříve nemyslitelné. Česká republika se přitom zavázala ke 20 procentům," řekl ředitel. U výroby tepla je procento neuhelných paliv nižší.

Hlavní podíl na alternativních palivech má biomasa, zhruba mezi 80 až 90 procenty. Jsou to hlavně zbytky z těžby dřeva v lesích a odpad z pil. "Hodně už se rozjel trh s peletkami, do nichž se lisují také zbytky ze zemědělské produkce, a s rychle rostoucími dřevinami, které začali 'na kšeft' pěstovat farmáři i obce. Biomasu teplárna buď spaluje samostatně ve speciálním kotli, nebo společně s hnědým uhlím.

Od loňska dále zužitkovává zhruba 30.000 tun uhelných mourů vzniklých po těžbě uhlí. Kupuje je od Sokolovské uhelné, která je výhradním dodavatelem uhlí do Plzně. "Pivovarského mláta zatím spalujeme málo. Máme ho jako rezervu, pokud by se s ním jednou přestalo krmit. Projekt je ale nastartovaný, máme s Prazdrojem podepsanou dlouhodobou smlouvu a je to zatím na každoroční dohodě," uvedl.

Kaly z čistírny vod firma zatím nespaluje, i když testy v kotlích už potvrdily, že je to palivo budoucnosti. "Čekáme na to, až si město koupí Vodárnu (od skupiny Veolia do konce roku 2015), a pak to začneme řešit. Se současnými vlastníky byla těžká dohoda," uvedl Drápela. Firma také podle informací ČTK úspěšně testuje spalování velkoobjemového komunálního odpadu, tedy hlavně dřevěného nábytku, společně s uhlím. Obce v regionu už nakoupily za peníze EU obří kontejnery.

Po vybudování spalovny komunálního odpadu v Chotíkově za Plzní, která by měla zahájit zkušební provoz koncem roku 2015, stoupne v Plzni podíl alternativních zdrojů na výrobě tepla a elektřiny na více než 40 procent. Teplárna letos spálí téměř 550.000 tun uhlí; v roce 2005 to bylo 700.000 tun. Od roku 2016 plánuje zhruba 450.000 tun. Horkovod ze spalovny bude zásobovat největší plzeňské sídliště Lochotín. Biomasy letos podnik spálí rekordních 260.000 až 270.000 tun.

Největší výrobce tepla na západě Čech by měl mít letos, zejména díky vyšším cenám prodané elektřiny, hrubý zisk kolem 550 milionů korun, meziročně o zhruba 100 milionů Kč vyšší.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů