Čtvrtek, 28. března 2024

Automobilka Tesla začala nabízet svůj Model S v Číně

Automobilka Tesla začala nabízet svůj Model S v Číně

Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors začal nabízet svůj sedan Model S v Číně. Kvůli sporu o obchodní značku však automobilka zatím nedala tomuto vozu čínský název. Jistá není ani jeho cena pro tamní trh. Tesla nedávno otevřela svůj vlajkový obchod v centru Pekingu a tento týden spustila internetové stránky v čínštině, kde přijímá objednávky od čínských zájemců.

Čínské stránky mají podobný vzhled jako ty americké, zatím na nich ale chybí název automobilky v čínštině. To je podle agentury Reuters velmi vzácné opomenutí u globální značky, která vstupuje na čínský trh. Důvod je prostý: čínský název "Tche S' La" si již v roce 2006 zaregistroval místní podnikatel, který se odmítá obchodní značky vzdát.

Není to poprvé, co si čínský podnikatel předem zaregistroval na místním trhu známou globální značku. Například společnost Apple se v roce 2012 dohodla s jednou čínskou společností, že jí zaplatí 60 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč), aby získala práva na používání své značky iPad v Číně.

Právní experti se domnívají, že pokud se Tesla nedohodne na odkupu značky nebo nepoužije jiné jméno, bude pro ni obtížné vyřešit problém s ochrannou známkou. V Číně sice platí pravidla, která chrání světově známé značky, avšak nemusí se to týkat případů relativně nových firem, jako je právě Tesla.

Tesla má ale v Číně ještě jeden problém - zatím nestanovila cenu svého vozu. Čína totiž ještě nerozhodla o daňové politice v případě dovozu aut na elektrický pohon.

Model S se začal prodávat loni, kdy se ho prodalo 2650 vozů. Letos plánuje Tesla zvýšit prodej na 21.500 vozů. V USA stojí Model S přibližně 70.000 dolarů (1,4 milionu Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů