Úterý, 19. března 2024

Senát podpořil novelu namířenou proti zlodějům kovů

Senát podpořil novelu namířenou proti zlodějům kovů

Senát podpořil novelu namířenou proti zlodějům kovů. Chce umožnit obcím, aby vyhláškou mohly omezit provozní dobu sběren surovin na svém území. Novelu zákona o odpadech, kterou předložili senátoři v čele s Jaroslavem Zemanem (za ODS), dnes horní komora poslala k posouzení svým výborům hospodářskému a pro veřejnou správu.

Miroslav Krejča (zvolen za ČSSD) předlohu obhajoval s tím, že lidé nabízející kovový odpad se při jeho získávání nezřídka dopouštějí řady trestných činů - krádeží, poškození cizí věci nebo ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Nárůst této kriminality se v letech 2010 a 2011 zdvojnásobil, upozornil senátor s tím, že na této trestné činnosti se mnohdy podílejí i pracovníci sběren.

Jeho kolega Pavel Lebeda (ČSSD) upozornil na případy krádeží pohřebních uren, dálničních svodidel, kolejnic nebo také bronzových písmen z náhrobků na terezínském hřbitově. Předseda senátorského klubu zemanovců a komunistů Vladimír Dryml vybízel ke zpřísnění trestů za tento typ kriminality. Jiří Čunek (KDU-ČSL) doporučoval zakázat výkup barevného kovu na českém území od soukromých osob.

Podobnou novelu v létě navrhli poslanci ODS a získali pro ni souhlas vlády Petra Nečase (ODS). Bývalá Sněmovna ji ale před svým rozpuštěním nestihla projednat. Obce by mohly podle předlohy vyhláškou stanovit místa pro výkupny odpadů a jejich provozní dobu, případně je úplně zakázat. Smyslem je podle Krejči mimo jiné zabránit tomu, aby výkupny kovů fungovaly i po setmění. "Za denního světla se některé věci dělají obtížněji než za tmy," poznamenal senátor.

Nyní sběrny povolují krajské úřady. Nově by musely podle novely případné obecní vyhlášky respektovat.

Nynější předpisy už stanoví, že provozovatelé sběren musí identifikovat vykupované věci i lidi, kteří je přinesli. Praxe ale podle předkladatelů ukázala, že tato pravidla jsou nedostatečná z hlediska ochrany proti krádežím a poškozování kovových předmětů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů