Pátek, 19. dubna 2024

Američtí výzkumníci nabízejí nový pohon pro jízdní kola

Američtí výzkumníci nabízejí nový pohon pro jízdní kola

Technologický ústav MIT v americkém městě Cambridge vyvinul zařízení, které z téměř každého bicyklu udělá hybridní jízdní kolo poháněné jak elektrickou energií tak lidskou silou. Uvedl to dnes web amerického deníku Connecticut Post.

Zařízení se umísťuje na zadní kolo a využívá kinetickou energii. Ta jde do elektrického motorku s dynamem a baterií. Získanou elektřinu lze používat nejen na pohon kola, ale i na využívání elektronických přístrojů jako iPhone, které dokážou cyklistu informovat o rychlosti, znečištění ovzduší, blízkosti přátel a mnoha dalších věcech.

Výzkumníci podle zpravodajského webu sme.sk představili zařízení, které pojmenovali Copenhagen Wheel (Kodaňské kolo), na nedávné kodaňské konferenci ke klimatickým změnám. Cílem projektu je rozšířit používání jízdních kol na cesty do práce a školy, čímž by se snížil počet aut na silnicích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů