Středa, 24. dubna 2024

Větrné elektrárny ve Španělsku se staly prvním zdrojem energie

Větrné elektrárny ve Španělsku se staly prvním zdrojem energie

Větrná energie letos vůbec poprvé posloužila ve Španělsku jako první zdroj pro pokrytí poptávky po elektřině. Jde tak o velkou premiéru pro obnovitelné zdroje, které v zemi celkově pokrývají přes 42 procent výroby elektrické energie, byť větrné elektrárny jen těsně předstihly ty jaderné.

Španělský distributor elektřiny REE dnes uvedl, že větrná energie pokryla 21,1 procenta roční spotřeby elektřiny, což je o tři procentní body více než v roce 2012. O jednu desetinu procenta tak předběhla energii jadernou, která představuje 21 procent spotřeby.

Tento poměr vznikl ale na pozadí hospodářské krize ve Španělsku, která se celkově promítla do snížení spotřeby elektřiny o 2,3 procenta, tedy na více než 246.000 gigawatthodin. To představuje návrat k úrovni z roku 2005.

Na výrazném podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny se ve Španělsku významně podílejí hydroelektrárny, které představují 14,4 procenta. Fotovoltaika je na 3,1 procenta a solární termoelektrické generátory na 1,8 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů