Čtvrtek, 25. dubna 2024

Newsletter Chytrá energie prosinec 2013

Newsletter Chytrá energie prosinec 2013
Energetická politika

Energetickou koncepci znovu a lépe

Proces posuzování vlivů Aktualizace Státní energetické koncepce na životní prostředí dospěl do závěrečné fáze. V pátek 13. prosince měli občané poslední možnost poslat svoje připomínky, proběhla veřejná projednání a ministerstvo životního prostředí zpracovává stanovisko. Je ovšem pravděpodobné, že nová vláda nebude chtít schvalovat koncepci připravenou svými předchůdci. Dlužno dodat, že spadne-li plán pod stůl i s vyhodnocením dopadů na životní prostředí, nebude to žádná škoda.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Známe rozdělení evropských fondů, ostrouhá výzkum v moderní energetice

V druhé polovině prosince Ministerstvo místního rozvoje konečně odhalilo dlouho očekávané rozdělení alokací na jednotlivé operační programy na období 2014 - 20. Při pohledu na částky, které může Česká republika využít z fondů Evropské unie upoutá několik faktů: oproti minulému rozpočtovému období se značně snížil podíl financí pro Operační program Životní prostředí - z druhého nejobjemnějšího programu minulých sedmi let s 19 % se jeho podíl scvrknul na necelých 12 % s alokací 70 miliard Kč. Snižování dopadů naší energeticky i materiálově náročné ekonomiky a ochrana přírody se tak ocitají až na druhé koleji priorit čerpání z evropských fondů, spolu s podporou zaměstnanosti, výzkumu a vzdělávání.

Čtěte dál
Energetická
            efektivita

Mezinárodní energetická agentura: investujte do efektivity

Mezinárodní energetická agentura (IEA) 12. listopadu představila nové vydání Světového energetického výhledu. V energetice podle něj přestávají platit staré pravdy. Ekonomický růst nemusí být spojen se zvyšující se spotřebou energie a růstem emisí CO2 a energetická účinnost postupně svým významem předčí tradiční energetické zdroje.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Zátěžové testy a prodlužování provozu

V srpnu 2013 byla za přispění nevládních organizací střední a východní Evropy vypracována publikace "Stress test & Lifetime extension". Je zaměřena na problematiku případného možného prodlužování provozu jaderných elektráren v souvislosti s procedurou tzv. stress testů a z ní vyplývajících požadavků na vyšší standardy jaderné bezpečnosti.

Čtěte dál

Jaderná energetika

INFO ATOM TV

V měsíci prosinci 2013 se na internetu objevily první dva dokumentární pořady, které se snaží zachytit aktuální dění v energetice. Pořady připravuje občanské sdružení Pravoslavná akademie Vilémov v rámci Centra pro aplikaci obnovitelných zdrojů energie, pod názvem INFO ATOM TV.

Čtěte dál

Ropná problematika

Vláda bez mandátu nakonec otázku uhelných limitů neprojednala

Ekologické limity těžby vyhlášené Pithartovou vládou v roce 1991 umožňují rozvoj mosteckého regionu mimořádně hrubě zasaženého povrchovou těžbou hnědého uhlí. Vždyť za padesát let se tady zničilo na 80 obcí, včetně královského města Most, spolu se všemi kostely, kláštery, lesy, říčkami, políčky, usedlostmi a lidskými osudy. Místo investice do restrukturalizace tamějšího hospodářství se ale už osm let snaží vlády tu méně, tu více okatým způsobem limity zrušit a nechat těžaře drancovat místní kraj dalších nejméně sto let.

Čtěte dál

Klima

Klimatický summit v uhelném Polsku

Listopadová konference ve Varšavě, další z každoročních klimatických vyjednávání OSN, měla představovat jeden z milníků na cestě k uzavření nové globální dohody. V klíčových otázkách však důležitý posun nepřinesla. Jednotlivé státy nebyly schopné představit jasný cíl pro snižování emisí ani konkrétní částku, kterou jsou ochotny přispívat chudým zemím, aby se mohly vyrovnat s dopady měnícího se klimatu.

Čtěte dál
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů