Čtvrtek, 28. března 2024

Čištění půdy kontaminované naftou z potrubí u Knyku potrvá měsíce

Čištění půdy kontaminované naftou z potrubí u Knyku potrvá měsíce

U Knyku na Havlíčkobrodsku pracovníci odstraňují naftu vyteklou z poškozeného potrubí společnosti Čepro. Podle prvních odhadů byl naftou zasažen potok, rybník a až hektar dalších pozemků. Kontaminaci způsobilo nelegální navrtání potrubí, nafta unikala do nedělního odpoledne. Škodu Čepro předběžně vyčíslilo kolem 15 milionů korun. Odstraňování následků asi potrvá měsíce. Pachatelům hrozí až pětileté vězení. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytla mluvčí společnosti Čepro Lenka Svobodová, policie a havlíčkobrodská radnice.

Motorová nafta unikla do přírody z potrubí vedoucího ke skladům s pohonnými hmotami. "Rozsah kontaminace v této chvíli odhadujeme v řádu stovek kubíků zeminy," uvedla Svobodová. Zdroj úniku je pod kontrolou a nehrozí šíření pohonných hmot do jiných vodních zdrojů, dodala. Potrubí má být opraveno ještě dnes.

Na únik upozornil firmu někdo telefonicky. Odstraňování nafty zajišťuje pro Čepro firma Dekonta. Nafta zasáhla Štičí rybník, který je součástí nedávno revitalizované kaskády rybníků na Cihlářském potoce tekoucího do centra Havlíčkova Brodu. O dalším postupu se dopoledne v místě havárie s firmou Čepro domlouvali úředníci havlíčkobrodského odboru životního prostředí a zástupci České inspekce životního prostředí.

Tajemník havlíčkobrodské radnice Václav Stejskal po poledni uvedl, že z produktovodu nafta nevytéká asi od nedělních 16:00. Podle odhadu městských úředníků byl naftou kromě toku zasažen až hektar dalších pozemků, na kterých je les a louky. "V této chvíli je ale ten rozsah pro nás naprosto nečitelný, protože dosud se ani Čepru nepodařilo říci, kolik nafty vyteklo," podotkl. Kaskáda rybníků i většina znečištěných pozemků patří městu Havlíčkův Brod.

Norné stěny jsou i na potoce nad Štičím rybníkem. Firma Dekonta odebrala vzorky i z dalších rybníků pod zasaženým místem. "Všichni jsou přesvědčeni, že by se to dál nemělo dostat," uvedl Stejskal. Hydrogeolog na místě odhaduje, kudy by se nafta pod zemí mohla ubírat a kde by mohla vyvěrat. Podle toho dělají pracovníci v zemi jímky, z nichž budou naftu odčerpávat. Sledují také vytékání nafty z drenáží, popsal.

Potrubí mohlo být poškozeno několik dnů, ale i delší dobu. Podle kriminalistů k tomu mohlo dojít i v listopadu nebo počátkem prosince. Neznámý pachatel odkopal zeminu. "Poté navrtal potrubí a opatřil ho hadicí s ventilem tak, aby bylo možné neoprávněně odčerpávat naftu. Výkop potom uvedl do původního stavu," popsala policejní mluvčí Dana Čírtková. Namontované zařízení netěsnilo. Kriminalisté zatím případ vyšetřují kvůli poškození cizí věci a ohrožení životního prostředí. Trestní sazba bude závislá i na konečné výši škody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů