Úterý, 19. března 2024

Čína končí podporu většině firem ze solárního sektoru

Čína končí podporu většině firem ze solárního sektoru

Čínská vláda odejme podporu většině firem z přeplněného sektoru solární energetiky. Podmínky pro podporu splnila jen čtvrtina z více než 500 výrobců fotovoltaických technologií. Podle japonského týdeníku Nikkei Asian Review to plyne z údajů čínského ministerstva průmyslu a informačních technologií. Čína je největším producentem solárních panelů na světě.

Ministerstvo vydalo seznam 134 producentů silikonových materiálů, solárních panelů a dalších složek fotovoltaických systémů, kteří splnili stanovené podmínky ohledně výroby, využití kapacit a technických standardů za rok 2012. Znamená to, že asi tři čtvrtiny firem ze sektoru podmínky nesplnily.

Firmy, které vládním podmínkám nevyhověly, nebudou moci dostat úvěry od zavedených finančních institucí a budou mít těžké půjčit si jinde, řekli týdeníku čínští pozorovatelé. Nebudou moci ani žádat o náhradu vývozních cel, bez níž se firmy závislé na exportu neobejdou. Na domácím trhu se pak budou moci jen stěží účastnit aukcí vyhlašovaných státními energetickými podniky.

"Pomůže to eliminovat nadbytečné kapacity v sektoru," řekl týdeníku Ťien Sie, provozní ředitel předního čínského výrobce fotovoltaických článků JA Solar. Dodal, že seznam bude ministerstvo obnovovat každých 12 měsíců.

Čínský solární průmysl svým levným vývozem prudce snížil ceny solárních zařízení v západním světě a odstranil tím řadu evropských a amerických konkurentů. Od loňského roku však sektor naráží na problémy, zejména kvůli propadu poptávky v Evropě. Levný vývoz z Číny navíc přiměl USA a Evropskou unii k odvetě v podobě zavedení antidumpingových cel.

V letošním roce tento tlak nevydržely ani někteří přední čínští výrobci jako Suntech, jehož hlavní divize vyhlásila bankrot. Středně velcí výrobci se drží nad vodou jen díky podpoře Pekingu.

Výroba solárních panelů v Číně vzrostla v letech 2009-2011 na čtyřnásobek a její objem přesáhl celou světovou poptávku. Čínští producenti využili prudké expanze solární energetiky, kterou vlády v západním světě štědře podporovaly z peněz spotřebitelů. Kvůli dopadům globální finanční krizi a dluhové krize v eurozóně však evropské vlády podpory výrazně omezily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů